Mona sai tuen ja avun – tiputti 36 kiloa

Polvivamma, epilepsia ja ajan mukana hiljaa hiipinyt huono itsetunto vaihtuivat mahtavan joululahjan ansiosta hyväksi oloksi, terveelliseksi elämäntavaksi ja 36 kiloa kevyemmäksi kropaksi.

Monan selfiet ennen ja jälkeen 36 kg.

Mona Mäkelä sanoi tahdon viikko sitten Alatornion kirkossa satapäisen todistajayleisön saattelemana. Hän oli kuvittelut vihkimisensä tapahtuvan pienimuotoisesti maistraatissa.

- En pitänyt itseäni tarpeeksi nättinä kirkkohäihin.

Mikä muutti Monan ajatuksen?

Kuusi vuotta sitten Mona oli menevä sinkku, joka ei juurikaan pysynyt paikallaan. Railakasta tyttöä ei epilepsia tai vammautunut polvi juuri hidastanut. Vaikka liikunta ei kuulunut harrastuksiin, sisältyi jatkuva liike Monan elämään.

Sitten Mona tapasi Tonin, joka vei välittömästi tytöltä jalat alta. Pari alkoi seurustella tiiviisti ja biletysillat vaihtuivat koti-iltoihin herkkujen ja oloilun merkeissä. Viikonloppuisin oli helppo ostaa roskaruokaa ja mässypusseja, jotka vähitellen asettuivat kiloiksi Monan vartaloon.

Kilojen karttuessa polvi alkoi reistailla ja epilepsiasta johtuvat poissaolokohtaukset lisääntyivät. Mona ei niitä kuitenkaan ajatellut, muutos kun tapahtui pikkuhiljaa. Yhtä hitaasti myös tytön itsetunto alkoi laskea. Kyllähän peilistä näki miltä oma kuva näyttää.

Kaksi vuotta sitten Mona sai parhaan joululahjan ikinä. Vanhemmat lahjoittivat kahden viikon salikortin Body Centeriin. Hän otti kortin vastaan sillä ehdolla, että isä alkaa kulkea tyttärensä tukena.

- Isän tuki on ollut valtavan merkittävä, kertoo Mona.

Ensimmäisillä kerroilla kynnys oli korkea.

- Ne kaksi viikkoa mie lymyilin lämmittelylaitteissa. Ajattelin, että ihmiset kattoo, että mitä tuon näkönen ihminen täällä tekee.

Nyt Mona tietää, että kukaan ei katsonut. Kaikki keskittyivät omaan tekemiseensä.

Kahden viikon lämmittelyjakson jälkeen Mona uskaltautui tiskille ostamaan aktiivijäsenen kortin. Sen myötä hänelle laadittiin henkilökohtainen kunto- ja ravintosuunnitelma. Hän alkoi noudattaa orjallisesti suunnitelmia. Ruokapuntari oli kovassa käytössä.

Se kannatti. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Mona tiputti 20 kiloa painoa. Sitten tyttö luopui ruokapuntarista ja huolehti vain oikeista raaka-aineista. Paino tippui seuraavan vuoden aikana hitaasti mutta varmasti 5 kiloa.

- Ei ne kilot ollu ainoa mitä mie saavutin. Aika alkuvaiheessa Toni jo huomautti, että mie en enää valita polvea. Ja ennen sain poissaolokohtauksia pari kertaa viikossa. Nyt en ees muista koska oisin viimeksi saanu.

Monan lempipäivä salilla on jalkapäivä.

Mona tietää, ettei olisi pystynyt tähän yksin. Isoin kiitos kuuluu Body Centerin ihanille työntekijöille ja jumppaohjaajille.

- Myös Toni on ollut kotona tärkeä. Se tsemppasi aivan ihanasti ja alko minun kanssa syömään ohjeitten mukaan. Niin, ja tietenki isä, joka on ollu koko ajan mukana ja kannustanu aina seuraavaan. Vuosi sitten se lupas, että jos mie menen extreme-ryhmään, niin se maksaa sen.

Extreme-ryhmäläiselle luvataan 10 kilon painon pudotus 8 viikon aikana. Se on rankka lupaus. Mona tiputti 11 kiloa.

- Silloin ko mie päätän jotain, niin kyllä mie sen piän.

Tuore morsian sai kuin saikin kirkkohäät (kuvaaja Emma Kreivi).

Nyt rouva Vanha on tyytyväinen elämäänsä. Aamuisin jaksaa nousta ripeästi ja temmeltää lapsen kanssa. Ja vaikka uusi sukunimi toista väittääkin, Monan katse on tulevassa:

- Mie en enää vanhaan palaa. Oon niin tyytyväinen itteeni.

Mona jatkaa liikkumista kolme kertaa viikossa ja kuka ties hänet nähdään pian seuraavalla askeleella. Isä kun heitti häissä uuden haasteen, mutta siitä enemmän toisella kertaa.