Tyttö, joka oppi hymyilemään

”Elämä oli syvältä ja olin kerennyt tottua siihen.” Näin Janina ajatteli ennen kuin löysi uuden harrastuksen.

”Mun elämässä on ollu hyvin vaikeita asioita ja isoja muutoksia pienestä alkaen. Elämä oli syvältä ja olin kerenny tottua siihen. Mikään ei kiinnostanu, millään ei ollu väliä ja vihasin itteäni. Mie yritin monta vuotta vääntää ittestäni tarjoilijaa väkisin, mutta eihän siitä mitään tullu. Olen myös vuosia puhunu, että haluaisin alkaa treenaamaan. Mutta enhän mie siihen pystyny, niinkö mihinkään muuhunkaan.”

Näillä sanoilla Janina Pikkarainen aloitti facebookissa uskomattoman rohkean tilapäivityksen, rehellisen tarinan itseään vihaavasta tytöstä, josta kasvoi rohkea nuori nainen.

Janina sairastui 12-vuotiaana masennukseen.

- Mie en hymyilly koskaan.

Koulunkäynti sujui takkuistasti, mutta Janina pääsi kuin pääsikin peruskoulusta ajallaan, vaikka olotila näkyi arvosanoissa. Peruskoulun jälkeen masennus äityi pakkomielteiseksi käytökseksi. Janina sairastui syömishäiriöön.

- Mie kuvittelin olevani lihava. Ajattelin korjata ruokavaliota jättämällä kaikki epäterveellisen pois: pizzat, karkit ja sipsit, mutta pikku hiljaa aloin karsia melkein kaikki ruoka-aineet pois. Lopuksi mie söin vain puuroa ja raejuustoa, vihreitä kasviksia ja kanaa. Se oli ihan hullua.

Janina on opetellut syömään elämänsä aikana kaksi kertaa. Nyt ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen.

Janina rytmitti päivänsä ruokailujen mukaan ja vahti kellosta sekunnilleen ruoka-ajat. Hän laihtui normaalipainoisesta tytöstä luurangoksi. Syöminen oli vallannut koko elämän.

- En pystyny kattomaan itteäni peilistä enkä käymään puntarilla. Kuvittelin olevani läski.

Janina painoi alimmillaan 40 kiloa. Se on aika vähän 157 cm pituiselle naiselle.

- Silloin olin ihan pohjalla. Mie olin ihan koko ajan väsyny ja mulla oli koko ajan kylmä ja huono olo. Tarvittin muutosta, ja halusin tehdä tilanteelle jotain.

Yhtenä päivänä Janina teki päätöksen ja aloitti hitaan prosessin elämän kuntoon laittamiseksi.

- Mie en tienny enää miten syödään. Jouduin toisen kerran elämässäni opettelemaan syömään.

Salivalmentaja Olli Kemppainen ohjeistaa peilin kautta oikeat liikeradat. Nykyisin peiliin katsominen on helppoa.

Pikku hiljaa olo alkoi kohentua, ja viimein Janina jaksoi astella kuntosalille Body Centerin hyvinvointikeskukseen. Elämä muuttui välittömästi.

- Olli otti minut suojiinsa ja mie luotin siihen. Ja se kannatti. Oon saanut ensimmäistä kertaa elämässäni oikeat, terveelliset ruokaohjeet. Ja vaikka kuka sanois mitä fitness-jutuista, niin mie voin korjata, että treenaaminen on ihanaa!

Nyt Janinan paino noussut 12 kiloa ja viimein 19-vuotiaan naisen elämä alkaa muotoutua uomilleen. Hän on oppinut syömään oikein, vaikka syömisen painolasti ei vieläkään ole hellittänyt ihan kokonaan.

- En mie tiiä tuleeko siitä täysin normaalia koskaan, mutta just nyt kaikki on hyvin.

Janinan tilapäivitys päättyykin seuraaviin sanoihin:

”Opiskelen nyt alalla, joka minua oikeasti kiinnostaa. Panostan täysillä ja tunnen olevani hyvä siinä. Harrastan nykyään treenaamista. Oon vihdoin löytäny sen oman jutun, josta tykkään ihan hulluna. Oon treenaamisen myötä oppinu rakastaan itteäni. Ei käyny edes mielessä että se vaikuttaisi minun elämään näin paljon. Nykyisin olen energinen, iloinen, pirteä, oma itseni, hymyilen, nautin elämästä ja voin todella hyvin. Mulla on suunnitelmia ja suunta ylöspäin!”