Sähköposti, joka muutti elämän

Kemiläisen Kaisu Harjun ja helsinkiläisen Henrik Brehmerin elämät kietoutuivat yhteen Turkissa – kiitos sähköpostin, jolle ei voinut sanoa ei.

- Kaikella on tarkoituksensa, toteaa kemiläinen Kaisu Harju.

- Muistan, kuinka sanoin nuorena, että minusta sitä ei ainakaan tule vaatekauppiasta.

Muutama vuosikymmen, yksi tärkeä sähköposti ja Turkin matka eteenpäin, ja tässä sitä ollaan – vaateliikkeen yrittäjänä. Yksi niistä. Kemin Valtakadulla sijaitsevasta naisten vaateliike Bombuksesta uhkuaa Kaisun pirteä elämys, mutta liikkeen toimistossa työskentelee myös yrittäjäduon toinen osapuoli, helsinkiläinen Henrik Brehmer.

- Olin Turkissa lukemassa pääsykokeisiin, kun tapasin Kaisun. Nyt olen ollut Kemissä yrittäjänä kaksi vuotta ja tykkään tästä todella paljon, toteaa Henrik.

- Aikamoinen sattuma tämä meidän tarina.

Aloitetaan Kaisusta, joka äitinsä sanojen mukaan ei tulisi jäämään Kemiin. Niinpä matka jatkui Rovaniemen kautta Tampereelle, ja sieltä pääkaupunkiseudulle ja takaisin Tampereelle.

- Haluan, että asiakkaamme saavat hyvän fiiliksen ja toteavat, että "Vau, minähän näytän hyvältä", kuvailee Bombuksen yrittäjä Kaisu Harju.

- Lähdin opiskelemaan ravintola-alaa ja tämän jälkeen kosmetologiksi. Tulin raskaaksi 1998 ja vietin seuraavan vuoden äitiyslomalla, kunnes minua pyydettiin Tampereella töihin vaatekauppaan, muistelee Kaisu.

- Olin siellä yhdeksän kuukautta ja tykkäsin työstä aivan älyttömästi, mutta huomasin nopeasti, ettei siinä saanut vastuuta ollenkaan.

Yksi päivä kotiin tultua Kaisun silloinen mies ehdotti Kaisulle, että he muuttaisivat pois Tampereelta.

- Hän oli kotoisin maalta ja mietin kauhulla, että maalle en muuta. Onneksi hän ehdottikin, että muutetaan Kemiin. Hän ehdotti myös, että voisin kysyä vanhemmiltani töitä.

Kaisun vanhemmilla, Ossi ja Marjatta Kososella, oli menestyksekäs naisten vaateliike Kemin keskustassa nimeltään Bombus, jonka Ossi oli perustanut vuonna 1977.

- En ollut ikinä ajatellutkaan, että tulisin vanhemmille töihin. Asiaa ajateltuani soitin isälleni ja kysyin, että käykö, että tullaan Kemiin. Isä tietysti käsitti, että tullaan kylään, kunnes sanoin, että ”Voitteko sitten auttaa asunnon etsimisessä?” nauraa Kaisu.

Kuukauden päästä sitä asuttiin Kemissä. Kaisu aloitti Bombuksessa myynnin ammattitutkinnon oppisopimuksella ja tiesi nopeasti, että tämä on hänen juttu. Vaateliikkeessä työskentely kun oli jo ennestään tuttua, mutta nyt myös vastuu astui työkuvioon.

- Yrittäjyydestä en siinä vaiheessa tiennyt, mutta tykkäsin työstäni paljon. Äidilläni ja minulla oli myös samanlainen tyyli, joten sisäänostot olivat helppoja ja sujuvia.

Sukupolvenvaihdosta Bombuksessa alettiin miettiä maltillisesti. Vuonna 2012 Kaisusta tuli yrityksen toimitusjohtaja ja samaisena syksynä hänen sähköpostiin tuli viesti, jolle ei voinut sanoa ei.

- Minulle tulee useita koulutussähköposteja konsulttifirmoilta, mutta jokin tässä viestissä pysäytti. Tuli pakottava tunne, että tähän on osallistuttava. Otin osaa vuoden koulutukseen ja se oli aivan mahtava.

Koulutuksen lomassa Kaisun henkilökohtaisessa elämässä tapahtui ja hänestä tuli käytännössä yksinhuoltaja.

- Vanhemmat ”pakottivat” minut tässä välissä lomalle. Sitä ennen minä ja isäni laitettiin kuitenkin toimisto uusiksi. Ennen siinä oli vain yksi työpöytä, mutta nyt kaksi. Sitten lähdin Turkkiin.

Aivan. Turkki. Henrik.

Hankenin pääsykokeisiin Turkissa lukemassa olleen Henrikin tie päätyikin pian Kemiin.

- Olin Turkissa lukemassa pääsykokeisiin, kun tapasin Kaisun. Nyt olen ollut Kemissä yrittäjänä kaksi vuotta ja tykkään tästä todella paljon, toteaa Henrik.

- Aloin auttaa Bombuksessa ja huomasin nopeasti, että ala kiinnostaa. Tulin tänne töihin ja mietin, että yrittäminen voisi olla mun juttu. Pikkuhiljaa aloimme puhua Kaisun vanhempien kanssa sukupolven vaihdoksesta, mutta koska minulle ei ollut yrittäjätaustaa, aloin opiskella alaa oppisopimuksella.

Lokakuussa 2014 muutos tapahtui. Kaisu ja Henrik ostivat naistenvaateliikkeen Kaisun vanhemmilta ja syntyi uuden sukupolven Bombus, josta yrittäjäduo on erittäin ylpeä. Toimistoakaan ei tarvinnut laittaa uusiksi – siellä oli sopivasti kaksi työpöytää.

- Olemme olleet yrittäjinä nyt kaksi vuotta. Henrik hoitaa talousasiat, minä sisäänostot ja yhteistyökuviot. Yhdessä teemme markkinoinnin, mutta somekanavien päivitys jää minulle, sanoo Kaisu.

- Teemme todella pitkiä päiviä, mutta töitä on hurja määrä ja ne on saatava tehtyä, kertoo Henrik, joka on yrittäjyyden ohella aktiivinen paikallisessa hallitustyöskentelyssä, muun muassa Kemin yrittäjien varapuheenjohtajana.

- Vapaa-ajan ongelmia meillä ei ole, nauraa pariskunta, jolla on kaksi yhteistä lasta: 2-vuotias Kristina ja 1-vuotias Axel sekä kaksi poikaa Kaisun edellisestä liitosta, 17-vuotias Lassi ja 12-vuotias Ossi.

- Totuushan on kuitenkin se, että ei tätä työtä tekisi, jos siitä ei nauttisi. Tykkään olla myymälässä palvelemassa asiakkaita. Meillä on aivan älyttömän ihana henkilökunta ja vaatteet ovat aina olleet intohimoni, erityisesti 50-luvun tyyliset naiselliset vaatteet, joihin olemme panostaneet valikoimassamme, kertoo Kaisu.

- Olemme tällainen parivaljakko, jossa minä olen se kaoottinen tekijä ja Henrik tekee kaiken todella järjestelmällisesti. Jos me oltas molemmat samanlaisia niin eihän tästä tulis yhtään mitään.

Bombusta voisikin kuvailla yrittäjäpariskunnan omin sanoin vähän erikoisemmaksi naisten vaateliikkeeksi, josta etsitään sitä jotain spesiaalimpaa. Bombuksen tyyli poikkeaa valtavirrasta ja muodin sijaan tyyli on pukeutumisen ytimessä.

- Siitä saa todella hyvän fiiliksen, kun asiakas tajuaa, että esim. jokin väri tai tietty malli käy hänelle. Se toteamus, että ”Vau, minähän näytän hyvältä”. Meissä kaikissa naisissa on nimittäin vähintään yksi hyvä puoli, jota tulisi korostaa.

Kaisu ja Henrik ovat juuri palanneet Amsterdamin muotimessuilta. Syksyn sisäänostot ovat alkaneet ja trendit tiedossa.

- Bombuksen tyyliselle liikkeelle ensi syksy on haastava – muoti on niin rentoa ja hieman sekavaakin. Sisäänostoa helpottaa kuitenkin kummasti, kun vierellä on yhtiökumppani kertomassa oman mielipiteensä, kuvailee Kaisu.

Henrikistä on parissa vuodessa kuoriutunut kunnon pukeutuja.

- Kun tapasimme, hän koki vaatteiden hankkimisen vaivalloiseksi. On ihanaa, kun jaamme intohimon vaatteisiin, kertoo Kaisu.

Yrittäjäduon keskustelua on hauska kuunnella ja molemmat myöntävät, että ilman toista ja Bombusta olisi vaikea kuvitella, mitä sitä nyt tekisi.

- Olemme tällainen parivaljakko, jossa minä olen se kaoottinen tekijä ja Henrik tekee kaiken todella järjestelmällisesti. Jos me oltas molemmat samanlaisia niin eihän tästä tulis yhtään mitään, nauraa Kaisu.

- Kaikella oli tarkoituksensa.