Betoniparvekkeesta viherkeidas? Asiantuntija neuvoo parvekeviljelyn salat

Parvekeviljely onnistuu niin kerrostaloasujalta kuin toiselta, kun Centtilän puutarhuri Heini Alaniska neuvoo, kuinka betoniparvekkeesta saadaan viherkeidas.

Viherpeukalot ympäri Lappia heräsivät talvihorroksestaan heti toukokuun alussa, kun aurinko lämmitti hellelukemiin, mutta kerrostalolaisten jokakesäinen pulma nostatti päätään – kuinka pystyttää minipuutarha korkeuksissa olevalle betonilattialle? Ja ehkäpä vielä niin, että ruoho olisi vihreämpää parvekkeen omalla puolen?

- Todella helposti! kertoo puutarhuri Heini Alaniska Keminmaan Centtilästä, koko perheen tavara- ja puutarhakaupasta.

- Tarvitset vain viljelylaatikon, multaa, lannoitetta, vettä ja haluamasi kasvit persiljasta pelargoniaan.

Siitä se sitten alkaa – kätevän kokoinen ja helposti hoidettava unelmapuutarha, josta voi nauttia korkeuksissa. Monelle amatööriviherpeukalolle ja jopa kokeneelle puutarhurille parvekeviljely on pelastus silloin kun asumismuoto sanelee mahdollisuudet ja sitähän parvekeviheriö on – mahdollisuus kasvattaa salaatinainekset omaan ruokapöytään ja nauttia kukkien väriloistosta.

Vaikka parvekeviljely seuraa monilta osin normaalin puutarhaviljelyn lakeja, lasitetulla betonialustalla viljely tuo mukanaan omat haasteensa. Nämä ja monet muut viljelyn salat aukenevat kuitenkin helposti noudattamalla Centtilän kokeneen puutarhurin, Heinin onnistuneen ja monipuolisen parvekeviljelyn käsikirjaa.

Muista kastella kasvia runsaasti istutusvaiheessa.

Hyvin istutettu on puolivalmis

1. Valittuasi haluamasi kasvit, hanki viljelylaatikot. Ne voivat olla puisia, muovisia tai esimerkiksi saviruukkuja.

2. Hanki multaa ja valitse sopiva lannoite: joko luontaista kanankakkaa tai kemiallista lannoitetta. Kasvisäkki on myös kätevä alusta puutarhalle, sillä siitä löytyvät valmiina mullan lisäksi lannoitteet ja näppärät kastelureiät. Sekoita lannoite ja multa keskenään ja aseta sekoite viljelylaatikkoon.

3. Poista kasvien ruukut, kaiva multaan kuoppa per kasvi ja kastele istutuskuoppa ennen kuin asetat kasvin paikalleen. Muista kastella tässä vaiheessa runsaasti, sillä multa on yleensä kuivahkoa ja kasvi tarvitsee istutusvaiheessa paljon vettä.

Varkaiden karkottaminen on oleellinen osa hoitoa

- Napsi varkaita eli kilpalatvoja kasvien rungoista pois, sillä varkaat vohkivat energiaa eivätkä esim. tomaatit kasva kunnolla kun energia menee muualle. Kilpalatvat muistuttavat helposti kasvien omia latvoja.

- Kastele kasveja säännöllisesti välttääksesi niiden kuivumisen, mutta älä liikakastele, sillä muuten kasvit voivat kuolla. Mieti myös mitä kasveja laitat suoraan auringonvaloon, sillä usein lasitetun parvekkeen lämpötilalukemat ovat korkeampia kuin kasvihuoneiden.

Kasvisäkki on kätevä alusta puutarhalle, sillä siitä löytyvät valmiina mullan lisäksi lannoitteet ja näppärät kastelureiät.

- Kun kasveille tulee pituutta, edesauta niiden kasvua ylöspäin asettamalla apunaruja parvekkeen katosta. Voit vastaavasti käyttää puusäleikköä, josta saa näyttävän osan parvekesisustusta.

- Tarkista parvekepuutarhasi ainakin kerran päivässä ja jos olet lähdössä pidemmälle kesälomalle, hanki kastelujärjestelmä, joka takaa tasaisen kasteluvälin kasveille ajastusohjelmalla.

- Aukaise parvekkeesi ikkunoita aina silloin tällöin, jotta kasvit saavat raikasta ilmaa eivätkä läkähdy.

- Kylmien öiden sattuessa, peitä kasvit hallaharsolla yön ajaksi. Lasitetulla parvekkeella hallan vaaraa ei kuitenkaan yleensä ole.

Muita hyödyllisiä vinkkejä:

- Jos haluat ottaa biojätteesi hyötykäyttöön, kompostoi biojätteet kompostorissa ja käytä siitä ajan kuluessa valmistunutta kompostimultaa alustaksi kasvien istuttamiseen.

- Salaattiainekset ovat käteviä parvekekasveja, sillä varsinkin lasitetun parvekkeen lämpö edesauttaa kasvua ja kylmemmillä säillä myös eristää sitä. Herkullisen salaatin kesäpöytään saa jo muutamalla aineksella: ruohosipulilla, salaatilla, kurkulla ja persiljalla.

Esikasvatetut kasvit ovat näppäriä ja säästävät aikaa, kun niiden sadosta pääsee nauttimaan heti ja pitkin kesää.

- Esikasvatetut kasvit ovat näppäriä ja aikaa säästäviä, kun niiden sadosta pääsee nauttimaan heti ja hyvällä hoidolla pitkin kesää. Vältä kuitenkin korkeiden kasvien sijoittamista parvekkeelle jos parvekkeesi ei ole lasitettu, sillä tuuli voi riuhtoa niitä.

- Aamu ja ilta ovat parhaimpia istutusajankohtia, sillä tuolloin lämpötilat ovat alhaisemmat eikä vettä haihdu liikaa.

- Koska parvekkeella tila tulee vastaan, kokoa omanalaisesi puutarha ja hyötykäytä tila mahdollisimman tehokkaasti. Sekoita rohkeasti murattia, hopeaputousta, rosmariinia ja purjoa samaan penkkiin eli syötävät kasvit ja kukkivat kukat saman mullan alle. Kokeile myös eksoottisempia lajeja, kuten intiaaniminttua.

Parvekeviljelyn vinkkilista on loppumaton, mutta Heiniltä tulee vielä yksi, ehkäpä tärkein:

- Kokeile, äläkä luovuta! Vaikka kasvi näyttäisi kuinka uupuneelta, mitä todennäköisimmin sen voi vielä pelastaa. Jos taas mietit kannattaako parvekeviljelyä kokeilla, mikään ei maistu makeammalta kuin itsekasvatetut vihannekset tai iltateen maustaminen kotikasvatetulla sitruunamelissalla.

Ei pöllömpi parvekepuutarhaidea!