Puutarhapuuhaa perheen pienemmille – näin saat lapset innostumaan jopa rikkakasveista!

Kotipuutarhapuuhiin kannattaa ottaa lapset mukaan. Kaikille löytyy sopivaa tekemistä kasvien kastelusta siementen istuttamiseen.

7-vuotias Hilma-Inkeri Mäkikorttila tykkää eniten kasvien kylvemisestä ja hoitamisesta. Puutarhanhoito on mukavinta mummum kanssa.

Lapsi ja puutarhanhoito – siinä kaksi asiaa, joita ei usein kuule samassa lauseessa. Vaikka Lapissa kesä alkaa olla antoisaa aikaa puutarhapenkeille, useissa perheissä pohditaan, kuinka saada lapset innostumaan rikkaruohoista ja kasveista. Centtilän puutarhuri Heini Alaniska suosittelee, että lasten innostus puutarhahoitoon kannattaa aloittaa vierailulla puutarhakauppaan.

- Kun lapset saavat valita kaupan hyllyltä mieleisensä kesäkukat ja hyötykasvit, haluavat he myös pitää niistä hyvää huolta kotona ja oppia, kuinka esimerkiksi herneet kasvatetaan pienistä siemenistä oikeiksi, syötäviksi herneiksi.

Puutarhanhoito on paitsi antoisaa tekemistä lapsille pitkin kesää, se auttaa heitä myös ymmärtämään, mistä ruoka tulee. Siinä missä monet vanhemmat sukupolvet oppivat ruoan alkuperän käytännön kautta, nykypolven lapsille perunat ovat jotain, mitä saa kaupasta.

- Lapset oppivat myös sen, että maan alla on elämää. Mullan seasta löytyy kastematoja ja tätä kautta opitaan, että mullan seassa on elämää ja vilinää, Heini kertoo.

Monipuolinen käsillä tekeminen kannattaa

Kun lapset ymmärtävät kasvien elinkaaren ja niiden kasvamiseen tarvittavan energian, poimivat he innolla kasvua hidastavia rikkaruohoja ja kilpalatvoja, jotta mansikat ja kurkut kypsyvät ajoissa. Lapset saavat näistä myös kesäänsä rutiinia eikä puutarhanhoito vie liian paljon aikaa, jotta tilaa jää myös leikkimiseen. Ja leikkiähän se lapioilla ja kuokilla rehkiminen on.

- Lapsia kiinnostaa erityisesti porkkanat ja herneet sekä niiden istuttaminen, kertoo puutarhuri Heini Alaniska.

- Kyllä ne lapset nopeasti oppivat, miten se puutarhan kiertokulku sujuu, mutta tärkeintä on yhdessä tekemisen meininki. Ja tietysti se, että saadaan ne lapset pois koneen ja puhelimen äärestä. Puutarhanhoidon pitäisi olla leikkiä, ei pelkkä tehtävälista, Heini painottaa.

Heinin mukaan vaihtelevat tehtävät varmistavat, etteivät lapset kyllästy puutarhanhoitoon vaan jaksavat innostua kasvien kastelusta ja rikkaruohoista.

- Lapsia kiinnostavat erityisesti porkkanat ja herneet sekä niiden siementen istuttaminen. He haluavat tehdä sen itse. Auta vain kaivamaan vako multaan, mutta ohjeista loput, jotta lapset pääsevät tekemään omilla käsillä.

Puutarhanhoidon voi myös helposti viedä keittiöön asti, sillä itsekasvatetuista kasviksista on kätevä kokata päivällistä ruokapöytään. Lapsi oppii kasvien hoidon ohella kokkaamaan ja syömään jo pienestä pitäen tuoreita kasviksia sekä kokeilemaan erilaisia yrttejä ja puutarhakasveja.

- Lapsista on todella mielenkiintoista nähdä oman työn tulos. Se, miten pienestä siemenestä kasvaa syötävä ja maukas herne, Heini toteaa.

Ikiomat työvälineet ovat lapselle ylpeyden aihe

Hyvä vinkki on myös hankkia lapsille omat puutarhavälineet, sillä niistä huolehtiminen ja ikiomilla lapioilla kaivaminen innostaa puutarhapuuhiin.

- Se on mukavaa, kun on omat hanskat, lapio, kottikärryt ja harava. Niillä pääsee leikkimään vähän niin kuin hiekkalaatikolla, Heini jatkaa.

Ikiomat puutarhanhoitovälineet ovat lapsille ylpeyden aihe.

Kokonaisuudessaan puutarhanhoito tarjoaa lapsille monia hyödyllisiä taitoja ja syventää heidän suhdetta ja kiinnostusta luontoa kohtaan. Lapset saavat siitä hyötyliikuntaa ja Heini muistuttaa, että kasvimaalla puuhastelu luo jo varhaisesta iästä alkaen positiivisia muistoja luonnon parista.

- Lapsi muistaa kyllä iän kaiken, kun mummon ja papan kanssa on laitettu perunat kasvamaan. Monesti juuri lapsen suusta tulee pyyntöjä esimerkiksi niiden porkkanoiden kasvattamiseen jos asioita on käyty koulussa läpi ennen kesälomia, ja vanhemman olisi hyvä hyödyntää tätä pihamaalla. Kyllä pieniä lapsia kiinnostaa!

Mullasta ja puutarhanhoidosta tulevaa pientä sotkuakaan ei kannata kauhistella, sillä se kuuluu asiaan ja lapset oppivat myös siivoamaan jälkensä. Pääasia on, että lapset saavat tehdä käsillään ja päästään tekemään yhdessä. Jos mukaan heittää vielä porkkanan, homma hoituu!

Kun kasvikset ja marjat kypsyvät, poimi ne yhdessä lasten kanssa.

Centtilän vinkkinurkka: 5 toimivaa tapaa innostaa lapsia puutarhanhoitoon

1. Anna lapsen tehdä mahdollisimman paljon käsillään ja monipuolisesti. Näin keskittyminen ei herpaannu ja lapsi oppii monia eri puutarhataitoja.

2. Hanki lapsille ikiomat puutarhavälineet, joista he saavat pitää huolta. Omat kuokat ja lapiot ovat ylpeyden aihe.

3. Kasvata osa kasveista siemenistä lähtien, jotta lapsi oppii ottamaan vastuun kasvin hoidosta ja täten nyppii mielellään kaikki rikkakasvit.

4. Kun kasvikset ja marjat kypsyvät, poimi ne yhdessä lasten kanssa, jotta he näkevät konkreettisesti oman kädenjälkensä saavutuksen. Niillä on hyvä herkutella!

5. Kannusta lapsia iän mukaan erilaisiin puutarhapuuhiin. Pientä lasta ei kannata päästää ruohonleikkurin rattiin, mutta koululaisille istuttava ruohonleikkuri on kuin leikkiä.