Voiko tapetin päälle maalata? Asiantuntija kertoo 5 maalimaailman uutuutta

Maalimaailman uutuudet mahdollistavat entistä helpomman tavan päivittää ja kunnostaa kodin maalipintoja. Nyt voit maalata suoraan tapetin päälle ja pääset vihdoin helposti eroon tupakanpoltosta aiheutuneista tahroista.

Kodin seinien maalaaminen tai mökin saunan vahapintojen päivittäminen tulevat jokaiselle omistajalle vastaan jossain vaiheessa, mutta enää niistä ei tarvitse ottaa suurta päänvaivaa. Maalipintojen uusimisesta on nimittäin tehty entistä helpompaa ja kiitos siitä kuuluu viidelle uudelle maalille, joilla niin saunanlauteet, olohuoneen seinät kuin pihan betonikivetykset saa jokainen kodin remontoija laitettua kuntoon. Centtilän maaliasiantuntija Toni Antti kertoo, mitkä nämä viisi maaliuutuutta ovat ja kuinka ne helpottavat maalausurakkaasi.

1. Tapettimaali tuo maalaamisen uudelle helppouden tasolle

Maalaisjärjellä nimetty maali on juuri sitä, mitä kuvittelisit sen olevan – maalia, jota voi laittaa suoraan tapetin päälle.

- Olipa kyseessä lasikuitutapetti, paperitapetti tai mikä tahansa tapetti, tällä maalilla voit maalata suoraan entisen tapetin päälle ja saat kattavan maalikerroksen, kertoo Toni.

Siinä missä tavallisella maalilla et saa peitettyä alla olevaa tapettia, uusi tapettimaali takaa peittävän pinnan jo yhdellä kerroksella, varsinkin jos käytät apuna seinän pinnalle oikein valittua telaa. Sileille seinille huovatela ja karheammille raappaus- ja betonipinnoille pidempinukkainen tela, jotta väri tarttuu hyvin.

- Tapettimaali on mainio pintamaali sellaisenaan tai hyvä pohja seinä- tai remonttimaalille, neuvoo Toni.

- Värivaihtoehtoja meiltä löytyy sävytyskoneelta yli 600 000, kertoo Centtilän maaliasiantuntija Toni Antti.

- Sitä pystyy myös sävyttämään vaaleisiin väreihin eli jos haluat esimerkiksi vaaleanharmaan tai vaaleansinisen lopputuloksen, pystymme sävyttämään tapettimaalin valmiiksi oikeansävyiseksi. Värivaihtoja meiltä löytyy sävytyskoneelta yli 600 000, joten eiköhän sieltä pari vaaleaa sävyä löydy!

2. Silkin himmeällä silkkimäinen viimeistely

Silkin himmeä on uusi hyvä vaihtoehto sisustusmaaliksi jos lopputuloksesta haluaa nimen mukaisesti silkkisen himmeää, jossa kiiltoaste on astetta korkeampi. Maalin peittävyys on todella hyvä, mutta kaupanpäällisenä saat sileän lopputuloksen, mikä silkin himmeässä on jujun ideana.

Silkinhimmeä on uusi sisustusmaali, jolla saa silkkisen kiiltävän viimeistelyn.

- Silkin himmeällä saat todella pehmeän silkkimäisen viimeistelyn ja tällä maalilla voit leikkiä myös sen syvyyden kanssa. Jos haluat astetta tummemman sävyn, maalaa pinnat kahteen kertaan, mutta yksi kerros riittää normaaliin peittävyyteen, kuvailee Toni.

Silkin himmeän pystyy myös tapettimaalin tapaan sävyttämään haluamaansa vaaleaan sävyyn, jolloin silkkimäisyyden saa esille niin vaaleanpunaisessa kuin lumenvalkoisessa. Maalista ei myöskään tule hajuhaittoja, joten suuria tuuletustoimenpiteitä ei tarvita.

3. Saunavahalla väriä saunaan

Halusitpa saunaan väriä tai lauteesi tarvitsevat muuten pintakunnostusta, saunavahalla onnistut molemmissa. Sillä sujuvat niin pesuhuoneen kuin saunan seinien, kattojen ja lauteiden puupintojen käsittely.

- Uusi tämänhetkinen trendihän on saada saunaan vähän väriä, kertoo Toni.

Saunavaha toimii puupintojen suojaajana ja jos olet aikaisemmin käsitellyt saunan puupinnat laudesuojalla, saat nyt vahalla paljon kestävämmän ja suojaavamman pinnan, joko värittömänä tai sävytetyillä vahoilla. Väreistä löytyy mustaa, valkoista, ruskeaa ja harmaata.

- Uusi tämänhetkinen trendihän on saada saunaan vähän väriä! kertoo Toni.

- Musta ja valkoinen ovat tosi isoja trendejä, varsinkin kokovalkoinen sauna on todella suosittua. Sävytetyillä vahoilla saa helposti tehtyä vanhasta uutta ja miksei saunaankin voisi tuoda hieman väriloistoa? ehdottaa Toni.

Yksi kerros vahaa riittää lakkapensseleillä ja vaahtomuovisiveltimillä, mutta kahdella kerroksella saat hieman pidempikestoisen tuloksen. Ennen saunan käyttöönottoa muista esilämmittää sauna kertaalleen, jotta hajut lähtevät pois.

4. Kivikuullotteella punakiven väri esiin

Pihojen ajotiet, kivitetyt edustat ja betonilla päällystetyt ulkopinnat kadottavat luontaisen sävynsä vuosien saatossa ulkoilman auringonvalossa. Kivikuullotteella pystyt tuomaan takaisin tämän luonnollisen näköisen värin ilman, että peität materiaalin uurteita ja pintaa.

- Normaali maali kuluisi pois todella nopeasti kovassa käytössä ja se myös peittää kiven ja betonin oman rakenteen. Kuullote puolestaan antaa sävyä, mutta jättää näkyviin juuri sen kiven rakenteen, kertoo Toni.

- Varsinkin punakivi hävittää värinsä nopeasti, joten tämä on hyvä tapa lisätä luontaista sävyä. Näissä on vielä se hyvä puoli, että kuullotteen voi levittää haluttuun pintaan maaliruiskulla, jottei tarvitse käsipelin maalata laajoja pintoja.

Oikeanlaisen pensselin valitseminen helpottaa ja nopeuttaa maaliurakkaa.

Muista puhdistaa pinnat ennen maalin levittämistä irtolioista ja hiekasta, ja valitse oikeanlainen pensseli: lasyyrisiveltimet eli puusuojasiveltimet ovat parhaimpia, sillä sivellin nostaa paremmin puuöljyä ja kuullote levittyy hyvin. Kiven kunto vaikuttaa siihen, tarvitseeko se yhden vai kahden kerroksen. Jos kuitenkin haluat kiviin tummuutta ja väriin syvyyttä, laita suoraan kaksi kerrosta.

5. Stoppari pysäyttää tupakkatahrat

Jos muutat asuntoon, jossa aikaisemmat asujat ovat tupakoineet ja haluat peittää tupakasta seinään aiheutuneet nikotiini- ja tervatahrat, käytä stoppari sulkumaalia, joka estää tehokkaasti näiden näkymisen pintamaalin läpi. Siinä missä terva tulee tavallisen maalin läpi, stoppari pysäyttää värjäymät ja pitää tervatahrat loitolla.

Terva- ja nikotiinitahrojen ohella stoppari peittää myös noesta ja vesivahingoista johtuneet tahrat. Se käy samalla pintamaalista, mutta päälle voi maalata myös muilla maaleilla. Jos haluamasi lopputulos on kuitenkin vaalea, sävytä stoppari ja säästät näin sekä aikaa että rahaa.

Näillä pääsevät monen tasoiset kotimaalarit hyvin alkuun, mutta jos haluat tutustua paremmin maalimaailman uutuuksiin, poikkea Centtilän maalipäivässä Keminmaassa pe 8.7, jossa Toni Antti kertoo tarkemmin maalituotteista.

Tutustu maaleihin tarkemmin >>