Tielläliikkujien turvallisuuteen on helppo vaikuttaa pienillä toimenpiteillä

Usealle suomalaiselle autoilu on välttämätön paha. Pitkien etäisyyksien maassamme autoa tarvitaan niin työmatka-ajossa kuin lomamatkoilla, tai perheenjäsenten harrastusten vuoksi. Autoilu on yksi suomalaisten talouksien suurimmista menoeristä, minkä vuoksi siinä myös pyritään säästämään mahdollisuuksien mukaan.

Autoilussa suuri osa kustannuksista aiheutuu erilaisista veroeristä. Suomen alun perin väliaikaiseksi asetettu autovero täyttää 60 vuotta vuonna 2018. Auton käytöstä maksettava ajoneuvovero, kansan kielellä käyttömaksu, määrättiin väliaikaisena alun perin vuonna 1976 ja uudelleen lamavuosien jälkeen 1994.

Polttoaineen kuluttajahinnasta yli 60 % muodostuu veroista. Suomen autokanta on yksi EU-maiden vanhimmista, ja yhtenä merkittävänä tekijänä tähän on epäilemättä juuri raskas verotus. Vanhoilla autoilla ajamisen lisäksi säästöä autoiluun haetaan lykkäämällä huoltoja sekä kulutusosien uusimista myöhemmäksi. Jo pelkästään autokannan ikä tuo omat haasteensa turvallisuutta ajatellen, sillä vanhempien mallien turvavarustus ei luonnollisestikaan ole samalla tasolla kuin tuoreimmissa malleissa.

Auton hankintabudjettiin vaikuttaa usea ulkoinen tekijä sekä elämäntilanne, ja usea autoilija tyytyy käytettyyn vaihtoehtoon uusimman mallin sijasta. Omaan ja muiden tielläliikkujien turvallisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa positiivisesti myös edullisemmin kuin uuden auton ostamalla. Oman kulkuneuvon kunnosta kannattaa huolehtia säännöllisesti, ei vain vuosikatsastuksen tai huollon yhteydessä.

Yksi tyypillinen säästötekijä on renkaiden ajaminen ns. loppuun, eli kunnes kulutuspintaa ei ole enää tarpeeksi täyttämään lain vaatimusta. Talvirenkaat uusitaan usein aikaisemmassa vaiheessa ankarampien olosuhteiden vuoksi, mutta kesällä voidaan ajatella huonommankin renkaan kelpaavan vielä syksyyn asti. Kulunut rengas kuitenkin heikentää selkeästi auton ajo-ominaisuuksia, ja esimerkiksi vesikelillä kulutuspintansa lähes menettänyt rengas lähtee vesiliirtoon todella helposti. Omaan ja muiden turvallisuuteen voi helposti vaikuttaa hankkimalla uudet kesärenkaat esimerkiksi netin verkkokauppojen tarjontaa hyödyntäen.

Renkaat ovat luonnollisesti tärkeä turvallisuuteen liittyvä tekijä niiden ollessa suoraan auton ja tien välissä. Kulutuspinnan lisäksi renkaiden ilmanpaine tulee tarkistaa säännöllisesti, sekä myös säätää kuormausta varten sopivaksi. Kesälomamatkalla autolla luultavasti kuljetetaan huomattavasti enemmän tavaraa ja henkilöitä kuin arkisessa työmatkaliikenteessä. Ilmapaineiden säädön ja tarkistuksen yhteydessä on hyvä muistaa myös tarkastaa renkaat silmämääräisesti mahdollisten ulkoisten vaurioiden varalta. Hintatietoinen kuluttaja löytää netistä helposti edullisiin hintoihin keskittyneet erikoisliikkeet, esimerkiksi http://www.rengas-outlet.fi/.

Renkaiden lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös muiden kuluvien osien kuntoon. Huonokuntoisilla iskunvaimentimilla on vastaava vaikutus ajo-ominaisuuksiin kuin loppuun kuluneilla renkailla. Renkaan tiessä pysyminen heikentyy merkittävästi, ja näin ollen auton käytös varsinkin ääritilanteissa voi muuttua suorastaan vaaralliseksi. Myös muiden alustan osien huonoon kuntoon on syytä puuttua mahdollisimman nopeasti. Alustan osalta mahdolliset viat on useimmiten helppo huomata ajossa, esimerkiksi ajossa havaittavana kolinana tai auton puoltamisena.

Muutamia muita silmämääräisesti helposti nähtäviä turvallisuusseikkoja ovat tuulilasi sekä ajovalopolttimoiden kunto. Suomen kirkkaissa kesissä ajovalojen merkitys on kenties pienempi, mutta myös niiden kunto on säännöllisesti tarkastettava. Kunnossa olevilla valoilla varustettu auto on huomattavasti helpompi havaita liikenteessä myös kirkkaassa kesäsäässä. Suurimassa osassa uudemmista autoista ajotietokone osaa ilmoittaa, mikäli polttimon vaihto on ajankohtainen. Jos omasta ajokistasi tämä ominaisuus vielä puuttuu, voit tarkistaa valojen kunnon helposti myös itse.

Tuulilasi, ja siihen liittyvänä seikkana tuulilasin pyyhkimet, ovat kirjaimellisesti koko ajan silmiesi edessä autoa ajaessa. Vanhat, ominaisuutensa menettäneet lasinpyyhkijät on helppo vaihtaa itse, eikä kustannus nouse muutamaa kymppiä suuremmaksi. Sadekelin näkyvyydessä vanhojen ja uusien pyyhkijöiden välinen ero muodostuu todella suureksi, eikä tästä turvallisuustekijästä kannata missään tapauksessa pyrkiä säästämään. Tuulilasin kunto on toinen näkyvyyteen merkittävästi vaikuttava tekijä. Usein lasi vaihdetaan uuteen vasta sen haljettua, ja viimeistään kun lasin kunto ei halkeaman vuoksi enää täytä katsastusvaatimuksia. Kuitenkin vanhan auton tuulilasi voi olla vaihtokuntoinen jo vaikka siinä ei olisikaan halkeamia. Vanhassa lasissa on usein kiveniskuja sekä pyyhkimien kuluttamia jälkiä. Nämä jäljet on erityisen helppo havaita aurinkoisella säällä, jolloin ne heikentävät näkyvyyttä.

Tuulilasin lisäksi myös ajovaloumpiot samentuvat ja kuluvat vuosien varrella. Ajovaloumpiot voidaan uusia, tai joissain tapauksissa myös kiillottaa joko ammattilaisen tai autoilijan itsensä toimesta. Suomen kesän mukana saapuvat myös hyönteiset, joten on tarpeellista pitää huoli että lasinpesunestesäiliöstä löytyy riittävästi tehokasta pesunestettä. Auton kunnon lisäksi on tarpeellista pitää huoli myös kuljettajan kunnosta! Pidä riittävä määrä taukoja ajomatkoilla, ja ennen kaikkea liiku kesäliikenteessä rennolla asenteella. Kesälomalaiset ja karavaanarit tuovat omat hidasteensa teille, eikä turhalla kiireellä ja riskinotolla saavuta merkittävää ajallista etua.