Asiantuntijan vinkit: näin hoidat ihoasi oikein

Millainen voide käy iholleni? Mikä ihotyyppi minulla on? Tuleeko minun käyttää silmänympärysvoidetta? Tai ryppyvoiteita? Kosmetologi Johanna Blomberg vastaa ja kertoo kaiken oleellisen kasvojen ihonhoidosta.

Ihon puhdistuksesta ja kosteutuksesta huolehtiminen on tärkeää kasvojen hyvinvoinnin kannalta, mutta harva taitaa tämän iltaisen ja aamuisen rutiinin kuin konkari. Varsinkin talvella iho joutuu koetukselle, joten on hyvä tietää, miten ihoa tulee hoitaa.

- Kasvojen ihonhoito alkaa oman ihon tuntemisesta, kertoo Kemin Emotionin kosmetologi Johanna Blomberg.

Ihotyypin oikea diagnosointi on tärkeää, jotta sitä pystytään hoitamaan oikein.

Kasvojen ihonhoito alkaa oman ihon tuntemisesta.

- Tämän saa yleensä selville kysymällä asiakkaalta kysymyksiä siitä, miltä iho tuntuu ja miltä se näyttää. Jos iho tuntuu pesun jälkeen kireältä, on se todennäköisimmin kuiva tai pintakuiva, jos se taas päivän mittaan alkaa kiiltää, on kyseessä sekaiho, selventää Johanna.

Muita yleisimpiä ihotyyppejä ovat rasvoittuva iho, herkkä iho ja normaali iho.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että iho muuttuu. Se muuttuu muun muassa iän, vuodenaikojen ja hormonaalisten muutosten myötä ja ihonhoitorutiinia tulee päivittää sitä mukaa. Esimerkiksi iän myötä ihon kollageenin tuotanto vähenee ja elastisuus häviää, joten nämä tulee ottaa huomioon ihonhoitotuotteita valittaessa.

Kun ihotyyppi on diagnosoitu, voidaan sitä hoitaa oikeilla tuotteilla.

Ihon puhdistuksen ABC

Kaikki alkaa ihon puhdistuksesta, joka tulee tehdä sekä illoin että aamuin.

- Jos mietin omaa rutiiniani, poistan ensin silmämeikin vanulapulla ja ihonmukaisella silmämeikinpuhdistusaineella. Seuraavaksi levitän puhdistustuotteen kasvoille, pesen sen pois vedellä ja puhdistan viimeiseksi kasvovedellä, kuvailee Johanna.

Kasvovesi itsessään on kosteuttava ja hoitava tuote, joten jos puhdistusaineista haluaa valita vain muutaman, valitse kasvovesi.

Johanna neuvoo myös, että ihonpuhdistusaine tulee valita ihotyypin mukaan. Jos ihosi on kuivahko tai herkkä, suosi maitopohjaisia tai voidepohjaisia meikinpuhdistusaineita, mutta jos ihosi on rasvoittuva tai esimerkiksi sekaiho, voit valita vaahtoavasta tai geelipohjaisesta puhdistusaineesta.

- Nämä ovat nyrkkisääntöjä ja mainituille ihotyypeille tehokkaimpia, mutta aina saa toki itse valita minkälaisella puhdistusaineella pesee kasvot.

- Yksi suurimmista harhaluuloista on, että jos ei käytä meikkiä, ei ihoa tarvitse puhdistaa. Ihoomme kertyy kuitenkin päivän aikana paljon likaa jo pelkästään ilman saasteista, kertoo Kemin Emotionin kosmetologi Johanna Blomberg.

Talven uutuutena kasvojen puhdistusmaailmaan on tullut misellivesi – koostumukseltaan kapseloitu vesi, joka imee itseensä lian eikä siten päästä likaa enää iholle, oli vanulappu miten likainen tahansa.

- Misellivesi on erittäin kätevä normaalin päivämeikin poistamiseen ja helppo ottaa mukaan reissuun ainoana puhdistusaineena. Misellivettä käytettäessä et siis tarvitse muita ihonpuhdistustuotteita ollenkaan vaan se ajaa kaikki yhdellä kertaa. Yksi parhaimmista on kotimaisen Lumenen misellivesi, joilta sitä saa myös näppärässä matkakoossa.

- Puhdistustuote ja kasvovesi ovat hieman tehokkaampia arkikäyttöön eikä misellivesi poista vedenkestävää meikkiä, mutta kevyen päivämeikin puhdistukseen se on erittäin kätevä. Se käy myös ihmisille, jotka eivät käytä meikkiä ollenkaan, muistuttaa Johanna.

- Yksi suurimmista harhaluuloista onkin, että jos ei käytä meikkiä, ei ihoa tarvitse puhdistaa. Ihoomme kertyy kuitenkin päivän aikana paljon likaa jo pelkästään ilman saasteista.

Kemin alueella vesi on myös varsin kalkkipitoista ja kovaa, mikä kuivattaa ihoa entisestään.

- Puhdistaisin ihon veden sijaan mieluummin joko kasvovedellä tai misellivedellä.

Johannan viimeinen vinkki ihonpuhdistukseen tulee kuorinnasta ja naamioista – asioista, jotka unohtuvat helpolla.

- Kun iho on kuorittu ja kuiva ihosolukko poistettu, voiteiden tehoaineet imeytyvät parhaiten. Niitä ei ole keksitty turhaan ja vaihtoehtoja on ihotyypin mukaan, halusitpa lisäkosteutusta, talituotannon tasapainotusta tai ihohuokosten syväpuhdistamista.

Rasvaa myös rasvaista

Yksi yleisimmistä ihon kosteutukseen liittyvistä harhaluuloista koskee silmänympärysvoidetta. Mikä se on ja tuleeko sitä oikeasti käyttää?

- Se mielletään aikuisemman ihon tuotteeksi, mutta jo nuorella iholla sitä kannattaa käyttää. Silmänympärysihomme on ohuempaa kuin muualla kasvoissa eikä siinä ole ihohuokosia, joten jos laitat siihen normaalia päivävoidetta, on se ohuelle iholle liian raskas ja voi jopa aiheuttaa turvotusta silmän ympärillä.

Nyrkkisääntö kuuluukin: käytä silmänympärysvoidetta, kun alat käyttää silmämeikkiä ja laita sitä aamuin illoin ”pandansilmä” alueelle eli sekä silmän että kulmakarvojen alle.

Entä päivävoide? Millaisia on olemassa ja mitä tulisi käyttää?

- Esimerkiksi Lumenella on todella kattava valikoima päivävoiteita ja ihonhoitotuotteita erilaisille ihotyypeille, kertoo Johanna.

Kotimaisella Lumenella on kattava valikoima päivävoiteita ja ihonhoitotuotteita erilaisille ihotyypeille. Lähde- ja Valo-sarjat ovat suosittuja niiden kosteuttavien ja heleyttävien ainesosien ansiosta.

- Lähde on syväkosteuttava ja käy kaikille, Valo-sarja ihoa heleyttävä ja eheyttävä. Sisu on uusin, stressaantunutta ihoa suojaava ja kosteuttava vaihtoehto. Lumenen sarjoissa käytettävä lähdevesi tulee itse asiassa Rovaniemeltä, joten sehän menee paikallisesta tuotteesta, nauraa Johanna.

Jokaisessa tapauksessa kosteutus on tärkeässä osassa, sillä se on ihonhoidon A ja Ö. Vaikka olisi rasvoittuva iho, tulee ihoa kosteuttaa.

- Tämä on jälleen yksi harhaluulo. Jos sinulla on öljyinen iho, tulee sitä ehdottomasti rasvata, mutta täytyy pitää huolta, että se saa oikeanlaista kosteutusta. Kannattaa myös muistaa, että yö- ja päivävoiteella on eroa. Ensimmäinen on syväkosteuttavampi ja korjaa ihoa yön aikana, kun taas jälkimmäinen kosteuttaa ja suojaa ihoa päivän aikana ilman rasitteilta ja auringolta.

- Missään nimessä kaikkia tuotteita ei tarvitse käyttää, mutta niistä on tärkeää valita omalle iholle ominaiset, jotta iho pysyy hyvässä kunnossa. Tuotteet räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan eikä kaikkien tuotteiden tarvitse olla samasta sarjasta tai edes samasta merkistä. Katsotaan, mitä ihosi tarvitsee ja edetään siitä.