Hoida hiuspohjasi hyvin – tukka pysyy tuuheana

Tukkeutuneet hiuskraaterit estävät terveellisen hiuksen kasvun. Opi oikeaoppinen hiuspohjan hoito ammattilaisilta ja ohuen tukan tuskaiset päivät ovat historiaa.

Kampaajat Marisa ja Sanna katsovat, kun ohuiden hiusten tervehdyttämisen asiantuntija, Annamaria Ärjä, diagnosoi Marisan hiuspohjan.

Kutiava pää, litteä tukka ja ohuen tuntuiset hiukset ovat tuttuja tukkaongelmia, joiden kanssa kamppaillaan ympäri vuoden. Joillekin ne ovat jokapäiväisiä taisteluja, toisille muutaman kuukauden välein esiin tulevia ongelmia. Mikä avuksi?

- Hiuksille ja hiuspohjalle täytyy löytää oikeanlaiset hiusten- ja hiuspohjanhoitotuotteet, kertoo Hanna Alajärvi, Kemin Emotion-liikkeen myymäläpäällikkö ja parturi-kampaaja.

- Usein näkee ja kuulee, että ihmisillä on aivan liian paljon erilaisia tuotteita kotona ja vain harva niistä omalle hiustyypille oikeita. Diagnosoimalla hiuslaadun ja valitsemalla sille oikeat tuotteet, säästää paitsi aikaa ja rahaa, myös hiuksia.

Oikeanlaatuisten hiustuotteiden ohella hiuspohjan hoito jää monesti parrasvalojen ulkopuolelle. Hiuspohjasta löytyy kuitenkin usein syy littanaan tukkaan ja ohuisiin hiuksiin.

- Jos hiuspohjasi voi huonosti, voivat hiuksesi huonosti, kertoo Annamaria Ärjä, Kemin Emotion-liikkeessä kampaajia ohuiden hiusten tervehdyttämisestä kouluttava asiantuntija.

- Meillä on sama iho niin päässä kuin kasvoissa ja aivan kuten pesemme ja kosteutamme kasvojamme, pitäisi meidän hoitaa hiuspohjaamme.

Suurin syy hiusten ohenemiseen on yksittäisten hiusten oheneminen, mikä johtuu tukkiutuneista hiuskraatereista eli hiustupeista. Hiuspohjaan kertyy vuosien saatossa kaikenlaista likaa, joka pinttyy hiustuppiin ja tukkii sen. Useasti hiukset tarttuvat toisiinsa ja alkavat kasvaa samasta hiustupesta tai pahimmassa tapauksessa hiuskraateri tukkiutuu niin pahasti, ettei se hengitä ja päästää karvan pois eli hius irtoaa.

Päänahka puhtaaksi

Hiustupit on helppo puhdistaa ja avata ammattitaitoisella hiuspohjan hoidolla, kuten Nioxin kolmivaiheisella, kolmisokeriteknologisella kuorinnalla.

Nioxin hiuspohjakamera menee ruohonjuuritasolle ja näyttää hiuspohjan kunnon.

- Tärkeintä on tutkia ja diagnosoida hiuspohjan vointi ja tehdä sen pohjalta hoitoa. Tähän käytämme Nioxin hiuspohjan kameraa, mikä menee ruohonjuuritasolle ja näyttää ongelmakohdat, kertoo Ärjä.

Diagnosoinnin jälkeen hiuspohjalle valitaan oikea hoitosarja. Kaikki alkaa maitohappoa, hyaluronihappoa ja aloe veraa sisältävästä hiuspohjan kuorinnasta, jota seuraa hiusten pesu, hoitoaine ja hiuksiin jätettävä hoitoainesuihke, joka antaa hiuspohjalle oikeaa ravintoa vahvistaen olemassa olevien hiusten läpimittaa ja mahdollistamalla uusien hiusten kasvamisen.

- Meillä on ollut nuoria asiakkaita, jotka eivät ole juurikaan käyttäneet muotoilutuotteita, mutta kraaterit ovat olleet silti ihan tukossa. Tämä voi välillä tulla suurenakin yllätyksenä, mutta juuri sen takia hiuspohja on hyvä tarkistuttaa esimerkiksi hiustenleikkuun ohessa, neuvoo Alajärvi.

Ennen hoitoa hiukset ovat rasittuneet, ihotupit tukkoiset ja juureen kertynyt lika estää hiusta olemaan ryhdikäs.

Kun hoito on tehty, tärkeintä on jatkaa hyvin pesevän shampoon ja hiuksia oikealla tavalla ravitsevan hoitoaineen käyttämistä. Syväpuhdistavaa shampoota kannattaa myös käyttää tehostavasti kerran viikossa.

- Jos hiukset ovat ohuet tai ohenevaan päin ja haluat maksimoida paksumman tukan saannin, suosittelemme myös käyttämään jonkinlaista hiuspohjaseerumia, kuten Nioxin hiusseerumia, jota hierotaan hiuspohjaan kuukauden ajan hiuspohjakuorinnasta. Se on kuurinomainen hoito, joka ravitsee ja vahvistaa hiuksia tehokkaasti, kertoo Ärjä.

Hoidon jälkeinen hiuspohja on syväpuhdistettu, kosteutettu ja ravittu. Hiukset ovat myös luontaisesti ryhdikkäämmät juuresta lähtien.

- Hiusten hoidossa pääsee pohjimmiltaan todella helpolla, kunhan vain tietää kuinka omaa hiuspohjaa ja hiuslaatua tulee hoitaa.

Se mikä on hiuspohjan parhaaksi, on myös hiusten parhaaksi.

- Sitä paitsi, hiuspohjankuorinta menee hemmottelusta, sillä se sisältää rentouttavan hieronnan, muistuttaa Alajärvi.

 

Helli hiuksia

Jos haluat neuvoa tai vinkkejä hiusten ja hiuspohjasi hyvinvointiin sekä tuuheamman tukan saamiseen, piipahda Kemin Emotion-liikkeen uudistetussa kampaamossa, jossa vietetään ensi viikolla 17.-23.10. hiusten hellimisviikkoa. Paikan päällä pientä tapahtumaa pikakampausten merkeissä ja monia kampaamotuotteita jopa -40% alennuksilla. Tule mukaan hellimään hiuksiasi!