Karvapohjasuksilla jokainen onnistuu

Hiihtoladulle lähteminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Syy siihen löytyy uusimpien hittisuksien pohjasta: siellä on karvaa.

Heikki Kerkelä esittelee miten suksen oikea jäykkyys määritellään liikkeessä.

Moni hiihtäjä, joka on hiihtänyt samoilla suksilla viimeiset 10-15 vuotta, ei osaa edes vaatia parempaa. Kemin Intersportin Heikki Kerkelä on vakuuttunut siitä, että kun tällainen asiakas pääsee kokeilemaan nykyaikaisia suksia, uuden parin hankkiminen alkaa kutkutella.

Tämän hetken ylivoimaisesti ostetuimmat sukset ovat karvapohjasukset eli skinit. Niiden etu on huolettomuus ja helppous. Pitovoidetta ei enää tarvita, pelkkä luistovoide silloin tällöin riittää. Myös suksien niin sanottu keli-ikkuna on suksista laajin. Ainoastaan kova lumisade haittaa skineillä hiihtämistä.

Sopivan mittainen perinteisen suksi yltää hiihtäjää ranteeseen. Myyjä Jani Pyyny näyttää mallia.

Mutta skinienkin ostamisessa piilee ansa. Ilman asiantuntevaa myyjää ostoksessa saatetaan mennä metsään ja pahasti.

– Suksen jäykkyys ja pituus pitää olla yksilöllisesti valittu. Niihin vaikuttavat niin hiihtäjän paino ja pituus kuin hiihtotyylikin. Reippailija esimerkiksi tarvitsee ihan erilaisen suksen kuin sellainen hiihtäjä, joka ottaa liikkumisen enemmän ulkoilun kannalta, Kerkelä sanoo.

Tarkkaa ja vaativaa hommaa

Kerkelä nostaa seinältä parin skinejä ja näyttää, miten suksi kaartuu keskeltä. Se, miten keskiosa osuu lumeen, vaikuttaa suksen pitoon ja luistoon. Jos joku on kokeillut skinejä ja todennut ne nihkeiksi, syy löytyy todennäköisesti väärästä jäykkyydestä.

– Jos suksi on liian löysä, se tökkii takuulla. Jos taas hiihtäjän askellukseen nähden liian jäykkä, karvapohja ei pääse näyttämään pitokykyään.

Heikki Kerkelä, sekä myyjät Jani Pyyny ja Juha Herlevi auttavat Kemin Intersportissa niin harrastelijaa kuin kilpahiihtäjääkin valitsemaan oikean suksiparin.

Uusimmissa malleissa suksen jäykkyyttä voi säätää itsekin. Se on Kerkelän mukaan ehdottoman hyvä ominaisuus, josta kannattaa maksaa vähän ekstraa. Tulevaisuudessa säätöominaisuus tulee todennäköisesti olemaan vakiovarusteena.

Koska suksiparin ostaminen on tarkkaa ja vaativaa hommaa, Kemin Intersportissa tarjotaan mahdollisuus kokeilla suksia ensin ladulla.

Yhä useampi harrastelija päätyy perinteisen hiihtotyylin suksiin.

– Olen huomannut, että nykysukset ovat helppoudellaan madaltaneet kynnystä aloittaa hiihtoharrastus. Moni ilahtuu myös siitä tiedosta, että sukset voi vaihtaa, elleivät ne hyvästä esivalinnasta huolimatta tunnukaan ladulla nappiostokselta.