Nastakengät leviävät suomalaisten eteisiin

Suomen valkoinen talvi tuntuu koko ajan siirtyvän kauemmas kohti vuodenvaihdetta pimeän syyskauden pidentyessä. Pitkään talveen mahtuu myös enemmän leutoja päiviä, joista johtuen liukkaudet pääsevät yllättämään koko kauden ajan. Onneksi ihminen on kekseliäs ja keksinyt tähänkin ratkaisun.

Aila Rantajärvi saapui Mäkimaalle testaamaan nastakenkiä. Helppo vetoketjumalli tuntui hyvälle . "Ei tämä mikään kaunotar ole, mutta sikäli helppo." Liukuesteet pitäisi laittaa lakisääteiseksi kaikille. Niin paljon tapahtuu kaatumisia. Ne ei vanhemmilla ihmisillä kovin nopeasti parane.

- Nastakengät voisivat olla vähän jokaisella käytössä, tuumaa Satu Heikkilä Tornion Intersport Mäkimaasta.

- Ei ole sellaista ihmistä, jolle nastat olisivat haitaksi. Kaatumisia sattuu koko ajan ja ne tulevat kalliiksi. Nastakengät saa yhden sairaalareissun hinnalla.

Myös tilastot puhuvat nastakenkien puolesta. On tutkittu, että työmatkalla liukastuminen on suomalaisten toimistotyöntekijöiden yleisin työtapaturma. Lisäksi on osoitettu, että ikäihmisten tapaturmista 80 prosenttia on kaatumisia, liukastumisia tai putoamisia. Eli nyt ei puhuta yksittäistapauksista, vaan mittavasta haitasta koko yhteiskunnalle.

Nastakenkävalikoima on valtava. Miten tavallinen ihminen osaa hankkia itselleen oikeanlaiset kengät?

- Kengän osto lähtee tarpeesta. Ensin haetaan käyttötarkoitus, ja sitten valitaan silmää ja pörssiä miellyttävä malli, valaiseen Satu.

Hän suosittelee hankkimaan kengät, jotka istuvat parhaiten jalkaan.

Pitopohjakenkä on kenkien kitkarengas, joka toimii liukkaalla jäällä nastakenkien tapaan. Ari Ylipekkala uskoo, että pitopohjakengät tulevat kehittymään tulevina vuosina vieläkin paremmiksi.

Nastakenkiä ostaa erityisesti juoksijat, ikäihmiset sekä koiranulkoiluttajat. Yllättävä uutinen on, että niitä hankitaan myös ammattikäyttöön.

- Meiltä voi tilata myös Icebugin turvakenkiä. Niitä on mennyt syksyn aikana ihan mukavasti, kertoo Intersport Mäkimaan Ari Ylipekkala.

Icebugeista on muodostunut nastakenkien johtotähti, joita yleensä tullaan hakemaan mainosten ja suosittelujen perusteella. Merkki kehittääkin tuotteitaan koko ajan. Uusissa malleissa on älypohja, joka tuntuu pehmeältä käytössä.

- Älypohjasta tulee mielikuva, että nastat toimisivat hissimekanismilla, jolloin niitä voisi säätää ylös-alas, Satu nauraa.

- Todellisuudessa älypohjan kumitassut antava hieman periksi, ja niillä on mukavampi kävellä kovalla kivilattialla ja asfaltilla.

Parin viime vuoden aikana nastakenkävalikoima on tuplaantunut urheiluliikkeen hyllyssä. Nastakengälle on tullut kuitenkin haastaja, pitopohjakenkä, joka näyttäisi ottavan oman osuutensa liukuestemarkkinoista.

Joitakin nastojen rapina huolettaa ja harmittaa. Pitopohjalla tätä ongelmaa ei ole, mutta myös nastakengät ovat suojattavissa. Satu Heikkilä näyttää, kuinka piikinsuojat voi kätevästi vetäistä kenkien päälle sisätiloihin mennessä.

- Meillä oli pari viikkoa sitten sisällä tekojää, jolla testattiin kenkien pitävyyttä liukkaissa olosuhteissa. Pitopohja osoittautui jäällä yhtä hyväksi kuin nastakenkäkin. Mutta sitten kun sataa lunta jään päälle, niin nasta päihittää mennen tullen, valaisee Ari kenkien eroa.

Mutta eivät ne liukuestekengät ketään kaapissa auta.

- Itsekin omistan nastakengät, mutta joskus ne muka kiireessä jäävät hyllyyn. Viime sunnuntaina kaaduin ihan omassa pihassa roskapussia kiikuttaessani, tunnustaa Ari ja näyttää mojovaa mustelmaa käsivarressa.

Maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi vaaditaan myös hankittujen kenkien käyttöä.