Suksitesteissä koetaan positiivisia yllätyksiä

Tuleeko sinullakin mieleen sanasta hiihto koulun liikuntatunti, jossa sivakoitiin verenmaku suussa ympäri koulun pihaa? Onneksi tämä on vain historian havinaa.

- Sukset ovat kehittyneet ihan huimasti esimerkiksi minun kouluajoistani. Ei näitä voi enää verrata, avaa Heikki Kerkelä Tornion Intersport Mäkimaasta, ja jatkaa

- Ennen ostettiin vain sopivan mittaiset sukset ja lähdettiin ladulle. Mutta olihan se hiihtämisen mielekkyys ihan eriä silloin.

Heikki esittelee pitopohjasuksia. Vasemmalla Zero, joka toimii parhaiten lauhalla -5°C ja siitä ylöspäin. Skin eli karvapohja on joka sään suksi, ja selkeästi myydyin pitopohjasuksi. Oikealla Nanogrip, joka ei luista niin liukkaasti, ja on siksi vanhempien ihmisten suosikki.

Tänä päivänä suksissa on enemmän valinnanvaraa, jolloin ostaminenkin vaatii enemmän. Ensin pitää päättää millä tyylillä hiihdetään. Nuoremmille uppoaa helpommin teknistä osaamista ja kestävyyttä vaativa luistelutyyli, kun taas vanhemmat hiihtävät mielummin perinteisellä. Molemmille tyyleille on useita suksivaihtoehtoja.

Luisteluhiidossa suksissa on eroja painon ja jämäkkyyden suhteen, mutta perinteisissä kirjo on laajempi.

- Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että on neljää erilaista murtsikkasuksea. On pakkasen, lauhan kelin ja jokasään pitopohjasukset. Sitten on kunnon voitelumestareille omat suksensa, joissa voi räätälöidä luistoa ja pitoa sääolosuhteiden mukaan.

- Pikavoiteet ovat tuoneet ketteryyttä starttiin, voide kun kuivuu kymmenessä minuutissa. Värikoodista on helppo tunnistaa oikean kelin voide, kertoo Ari Ylipekkala.

Suksien hankinnassa seuraava tekijä on hinta. Halvimman hiihtopaketin saa satasella, mutta moni maksaa pelkästään kilpatason suksista enemmän. Hiihtämisen mukavuus kun määräytyy melkein hinnan mukaan. Keskivertopaketin hinta on kolmesataa euroa, joka sisältää koko hoidon suksista monoihin ja sauvoihin.

- Meidän myyjien tehtävänä on löytää oikeanlaiset välineet asiakkaillemme. Jos sukset osoittautuvat täysin epätoimiviksi, annamme takuun ammattitaidollemme ja tuotteillemme, ja vaihdamme ne toisiin, Heikki lupaa.

Miten hiihtämisestä sitten saadaan mielekäs harrastus?

Niin kuin kaikessa liikkumisessa, myös hiihtämisessä ei aina riitä, että hankkii hyvät sukset. Myös pukeutumisella on oma merkityksensä liikkumisen mielekkyyteen ja onnistumisen kokemuksiin. Intersport Mäkimaan Essi Maalismaa kokoaa vaatepaketin, jonka avulla suoritus voidaan maksimoida mahdollisimman toimivaksi.

Hiihtoasussa on tärkeää, että puku on istuva ja materiaali hengittävä. Liikkeet ovat suuria ja hiihtäessä tulee helposti kuuma, osoittaa Essi.

- Kaikki lähtee tyköistuvasta aluskerrastosta, joka siirtää kosteutta poispäin iholta. Siihen lisätään tarvittaessa välikerros, ja lopuksi tuulelta sekä kosteudelta suojaava päällikerros. Istuva asu antaa tilaa hiihtoliikkeille. Hyvillä hiihtohanskoilla saa kunnon otteen sauvasta, joka myöskin parantaa hiihtosuoritusta.

Toinen hyvä tapa motivaation ylläpitoon on sykemittarin hankinta, joka toimii virtuaalisena personal trainerina. Se muistuttaa tarvittaessa liikkeellelähdöstä, kehuu suorituksia ja näyttää liikunnallisen edistymisen. Moni sykemittari piirtää jopa hiihdetyn reititkin; vaihtuvat maastot kun osaltaan vaikuttavat hiihtomotivaation ylläpitämiseen.

Paljon ovat siis ajat muuttuneet. Heikki Kerkelä muistuttaakin

- Suurimmat liikuntatraumat syntyvät siitä, kun ollaan päädytty halvimpaan ratkaisuun. Hiihtovälineitä hankkiessa kannattaa muistaa, että sukset ovat pitkäaikainen investointi, jopa 10-15 vuodeksi, eli aikuisen ihmisen ei kannata tuijottaa pelkkää hintalappua.