Ei se ole mikä tahansa burgeri millä tahansa nimellä. Se on Kemi Burger.

Kemiläinen Kalle Huusko haastoi pikaruokaravintolat kysymällä ”Eikö pikaruoasta oikeasti saa parempaa?”.

Kalle Huusko juhlii kemiläisen pikaruokaravintolan Kalle's Burger 1-vuotissynttäreitä ja hyvälle ensimmäiselle vuodelle uskaltaa hymyillä.

Petra Ranta kääntelee burgereita Kemin keskustassa Pohjoisrantakadulla sijaitsevassa Kalle’s Burger pikaruokaravintolassa, joka täyttyy herkullisen ruoan tuoksusta.

- Tässähän tulee itellekin nälkä, nauraa Ranta samalla kun listailee tilauksia: yksi Kemi Burger, kaksi talon burgeria, yksi gluteeniton ja yksi kertaa kanawingsit.

Kiirettä ja säpinää riittää, sillä nyt vietetään pikaruokaravintolan 1-vuotissynttäreitä ja asiakkaita on vaikka muille jakaa. Ranta on ollut Kalle’s Burgerissa töissä alusta asti eikä ole uskoa, että vuosi on jo ehtinyt vierähtää.

- Tuntuu, että aika on kulunut todella nopeesti, mutta tää eka vuosi on sujunut oikein mukavasti ja asiakkaita on piisannut. On siis kiva viettää ensimmäistä synttäriä tietäen, että meijän menu on purrut asiakkaisiin, hymyilee Ranta.

Uusi burgerikärpänen on toden totta purrut paikallisiin ja vuoteen on mahtunut yhtä jos toista.

- Kaikkea on ehtinyt tapahtua, mutta se on kovan työn tulosta, toteaa Kalle’s Burgerin omistaja, Kalle Huusko, joka sai aukaista ovet ravintolaansa 16.7.2015 ja samalla toteuttaa unelmansa.

Kaikki alkoi ideasta. Niistä vuosien kokemuksista, kun tien päällä on oltu joko työskentelemässä öljysatamissa, opiskelemassa ympäri Suomea, kiertämässä samaa maata PS Kemin päävalmentajana tai nykyisen FC Kemin futsaljoukkueen päävalmentajana ja haukottu purtavaa jos mimmoisissa pikaruokaloissa ja grilleissä.

On syöty burgereita, hodareita ja kaikenlaisia hampurilaisia, mutta kaikki on ollut sitä samaa höttöä. “Eikö tästä ruoasta oikeasti saa parempaa?” kysyi Huusko itseltään.

Yrittäjäperheen poika mutusteli ideaa muutaman vuoden, kunnes päätti viimein kokeilla, josko kysymykseen saisi vastauksen. Kemin keskustassa ideaalipaikalla sijainnut pikaruokamesta Kallen Grilli sai uuden Kalle-omistajan, herra Huuskon.

Sitten lyötiin ajatusmyssyt päähän paikallisen lihatuottajan Veljekset Rönkän myyntipäällikön, Eero Mäki-Jokelan, kanssa, jotta uudesta pikaruokaravintolasta saataisiin oikeasti maukas, kannattava ja paikallisia miellyttävä.

Pakastepurilaisista paikallisiin tuotteisiin

Aluksi pyöriteltiin pakastepurilaisia, mutta samaa kamaa sai muualtakin. Pian avuksi lainattiin Antti Kalasniemi – taitava ammattikokki, joka kehitti Kalle’s Burgerin ruokalistaa ja antoi Huuskolle kullan arvoisia ohjeita siitä, kuinka saada raaka-aineet paremmiksi ja sitä kautta maku herkullisemmaksi.

Ruokia alettiin tehdä itse keittiössä alusta loppuun aina majoneesista salaatteihin ja raaka-aineet tilattiin paikallisilta toimijoilta. Niistä erikoisin oli merilapin karitsa, joka onkin Kalle’s Burgerin valttikortti.

Kalle's Burger suosii paikallisuutta ja monet tuoretuotteet toimitetaan paikkakuntalaiselta Kemin Tuoretuotteelta.

Pian Kallelle tärkeät asiat olivat lautasella: tuoreus, hyvä maku ja paikallisuus.

- Pikkuhiljaa sitä tuli itekin todettua, että no johan, kyllä tätä pikaruokaa voi oikeasti tehdä paremmin ja maukkaammin, toteaa Huusko.

Mahtava esimerkki tästä on Kemi Burger, jossa yhdistyvät lihaisa pihvi makeiden mummon kurkkujen ja mehevän majoneesin kanssa unohtamatta herkullisia bataattiranskiksia. Niin ja totta kai itse Kemi.

- Meillä tuotteiden paikallisuus on suurta valttia ja ittelle on tärkeää, että verot jäävät kotikaupunkiini, muistuttaa Huusko, joka on henkeen ja vereen kemiläinen.

- Nimikin sen jo sanoo. Ei se ole mikä tahansa burger millä tahansa nimellä. Se on Kemi Burger.

Kemiin päin

Paitsi että listalla on oikeasti maukasta ruokaa, Kalle on päässyt toteuttamaan toista hänelle tärkeää asiaa.

- Mulle kaikista tärkeintä on, että voin tarjota ihmisille töitä. Meillä on tällä hetkellä 10 työntekijää. Kaikki todella mahtavia nuoria tyyppejä, jotka ovat motivoituneita ja todistavat, että nykynuorilla on paljon annettavaa.

- Minä en tästä mitään rikkauksia hae. Niitä ei tällä alalla ole luvassa. Oma turvaverkkoni on sellainen, että siinä uskaltaa yrittää ja voi jopa epäonnistuakin, ja siksi voiton tavoittaminen ei ole se pääasia, mutta töiden tarjoaminen tuntuu hyvältä. Olen täältä kotoisin ja sydän on aina ollut Kemissä. On kiva tarjota jotain takaisin kotikaupungille.

Eikä Kalle yrittäjäkilpailijoistakaan ole moksiskaan, päinvastoin.

- Musta on hienoa, että Kemissä on monenlaista ruokapaikkaa. En ole kateellinen kellekään yrittäjälle. Tiedän, kuinka vaikeeta tää on. Toivon vain, että me olemme löytäneet uutta asiakaskuntaa ja olen vakuuttunut, että siinä ollaan onnistuttu.

- Täällä on aina todella hyvä asiakaspalvelu ja ruoka on maukasta, kiittelee Liisa Säkö, joka tuli ystävien kanssa herkuttelemaan Kemi Burgerilla.

Samaa mieltä ovat viisi ystävystä, jotka tulivat herkuttelemaan Kalle’s Burgeriin matkallaan Rovaniemelle. Liisa Säkö on käynyt paikan päällä aikaisemmin, suositteli sitä tuttavilleen ja niinpä ystäväpoppoo tuli paikan päälle kokeilemaan.

- Täällä on aina todella hyvä asiakaspalvelu ja ruoka on maukasta, kiittelee Säkö.

Ystävät Leena Ruotsala, Leena Laine, Tellervo Lampela ja Maija Jääskö yhtyvät kehukuoroon samalla kun herkuttelevat Kemi Burgerilla. He eivät suinkaan ole ainoita tyytyväisiä asiakkaita. Kalle’s Burger palkittiin toukokuussa Suomen Yritysvalio Oy:n myöntämällä ”Todistetusti tyytyväisimmät asiakkaat” -sertifikaatilla, mikä on mittava luottamuslausunto asiakkailta.

Palaute tuo hymyn myös Petran kasvoille, joka valmistelee keittiössä mummon kurkkuja Kemin Tuoretuotteelta juuri saaduista tuorekurkuista.

- Voi kun on ihana kuulla, ilahtuu Petra.

- Täytyy todellakin kiittää asiakkaita, että he ovat jaksaneet käydä ahkerasti meillä syömässä. On ihana nähdä, että täällä käy monenlaista ja ikäistä porukkaa. Täällä on hyvä meininki, joten ei kun rohkeasti testaamaan. Ei voi sanoa roskaruoaksi meijän ruokia, huomauttaa Petra.

Samaa sanovat vakioasiakkaat Tuomas Isteri ja Tony Säynäjäkoski.

- Täällä on parhaat burgerit koko Kemissä. Sämpylät ei ole sitä, mitä 99% kaikissa muissa paikoissa, lihan laatu on iso asia ja totta kai paikallisuus. Ennen Kalle’s Burgeria tuli käytyä muualla, mutta heti kun tämä aukaistiin niin maku ja laatu ratkaisi. Verot maksetaan tällä firmalla Kemiin ja siitäkin tulee hyvä mieli.

- On ihana nähdä, että täällä käy monenlaista ja ikäistä porukkaa. Täällä on hyvä meininki, joten ei kun rohkeasti testaamaan, kertoo Kalle’s Burgerin työntekijä Petra Ranta.

Asioita saa aikaiseksi jos haluaa

Ensimmäinen vauhdikas vuosi on takana täynnä kokemuksia ja haasteita, mutta 1-vuotis synttäreillä voi hymyillä – vuosien unelma oman yrityksen perustamisesta on toteutunut ja vielä yli odotusten. Kalle’s Burger pyörii hyvin ja Kalle sai todistettua itselleen, että maailmassa pärjää ja asioita saa aikaiseksi jos haluaa.

Kallen esikuvan, isä Taimo Huuskon äkkinen kuolema kaksi vuotta sitten muistutti häntä yhdestä elämän tärkeästä asiasta: itsensä likoon laittaminen ja näyttäminen, että uskaltaa tehdä asioita tuottaa tulosta.

- Olisin voinut jäädä kotiin työttömäksi ihmettelemään maailman menoa ja valita sellaisen tien, mutta en suostunut siihen. Näytin itselleni ja muille ja nyt tuntuu, että ollaan onnistuttu koko poppoolla ja se lämmittää mieltä.

- Olemme löytäneet vuoden aikana tälle alueelle sopivat tuotteet Kalle’s Burgerissa, yritys on kasvanut ja asiakkaita tulee lisää. Ei tämä kuitenkaan tähän jää. Kehitämme jatkuvasti tuotevalikoimaa ja palvelua, jotta vuodenkin päästä Kalle’s Burger on kemiläisten suosima pikaruokaravintola.

- Viimeisin uutus on irtotuuttijäätelöt ja pehmikset. Kahvimyyntiä olemme myös kehittäneet sekä vohvelitarjontaa. Ideoita on paljon, mutta katotaan milloin ne kaikki pystytään toteuttamaan…

Jäämme innolla odottamaan.