Kemin uudet tulokkaat ovat täyttä tavaraa

Kolme uutta burgeria reilun viikon sisällä, kolmeen erilaiseen tarpeeseen. Ei paha.

Kalaburgerilla kannattaa herkutella jos tykkää suomalaisesta kirjolohesta valmistetusta lämminsavulohesta.

On torstai-ilta ja kello yli puolenyön, kun kännykkä alkaa soida.

- Hei Kalle oon miettinyt, että meidän pitäisi tarjota asiakkaille jokin aivan uusi tuote, sanoo Jussi Tainio herättäessään Kalle’s Burgerin omistajan Kalle Huuskon.

- Häh? Paljonko kello on? kysyy Kalle.

- Asiakkailta on tullut paljon pyyntöjä simppelistä juustohampurilaisesta ja myös toivomuksia tuhdimmasta isoon nälkään. Mitä mieltä oot, ruvetaanko kehittelemään muutamaa uutta reseptiä? jatkaa Jussi.

- No tuota…totta kai. Mutta eiköhän odoteta huomiseen, vastaa Kalle.

Siitä se sitten lähti. Kelataan muutama viikko eteenpäin ja listalle on epävirallisesti ilmestynyt kolme uutta tuotetta: savujuustoburgeri, kalaburger ja tuhtiburger.

- Laitettiin homma toiminnaksi ja burgerit toimii. Kiitos Jussin, hymyilee Kalle.

Helsingissä ja Oulussa työkokemusvuosia kerryttänyt kemiläinen Jussi Tainio on työskennellyt Kalle’s Burgerissa jo reilut kahdeksan kuukautta ja uusia ideoita syntyy koko ajan.

- Olen ollut monien erilaisten grillien ja pikaruokaravintoloiden asiakas, joten erotan kyllä, missä ruoka on oikeasti hyvää – raaka-aineista lähtien. Jos se on vielä hinnaltaan sama tai jopa edullisempi kuin vähemmän laadukkaista raaka-aineista tehty ruoka niin pakkohan sitä on suosia. Sen takia tänne Kallelle päädyinkin töihin, kertoo Jussi, joka on ammatiltaan kokki.

Mistä into uuden tekemiseen sitten löytyy, kun listalla on jo monta toimivaa reseptiä?

- Ei sitä aina jaksa syödä samaa burgeria oli se miten hyvä tahansa. Eikä sitä oleteta asiakkailtakaan, joten kehitämme aina uutta, jotta meillä on tarjottavaa juniorista vaariin. Nyt loppusuoralla on edullisempi, mutta silti laadukas hampurilainen, jonka kokonaisuus vaihtuu kuukausittain.

Juustoburgerin erikoisuus on savujuusto, joka vie normijuustohampparin toisiin sfääreihin.

Tällä hetkellä keskeisenä ainesosana on savujuusto, joka vie tavallisen juustohampparin toisiin sfääreihin. Hinnallakaan sitä ei ole pilattu.

- Kaksi euroa ei ole mielestäni paha hinta juustoburgerille, ottaen huomioon, että raaka-aineina on käytetty laadukasta lihaa ja savujuustoa. Tuotteen hinta tulee pysymään tuossa kahdessa eurossa, mutta teemme kuukausittain eri versioita. Joskus esimerkiksi aurajuustolla, joskus pekonilla, kertoo Jussi.

- Juniorit ja nuoret tuntuvat ainakin tykkäävän. Onhan tämä kiva hengauspaikka.

Nälkä lähtee isommaltakin mieheltä

Juustoa seurasi 300 gramman burgeri, joka lanseerataan tällä viikolla.

- Siinä on pekonia, paistettua kananmunaa, savujuustoa, salaisen hyvää majoneesia ja kaiken kruunaa paikallisen lihatuottajan lihasta käsin tehty pihvi. Se on vähän sellainen äijäburger, kertoo Jussi.

- Asiakkailta tuli pyyntöjä kaikkien aikojen lihaburgerista ja sellainen kehitettiin. Palaute jäi niin hyvin mieleen, että uskalsin soittaa Kallelle keskellä yötä ja sanoa, että ”nyt muuten tehdään lihaisa hampurilainen”. Sellainen löytyy listalta ja jos 300 g pihvi ei ole tarpeeksi, voi sen aina tuplata tai vaikka viisinkertaistaa.

Jättiburger vs. Jani Peltoniemi. Siltä se ainakin Janin mielestä tuntuu, kun tuhtiburgerin syöminen on loppusuoralla.

Tuhdissa ei muuten sitten ole paljon mitään vihreääkään. Se on lihaburgeri nimeen ja pihviin.

Sen sijaan, että Kalle’s Burgerissa olisi tyydytty kahteen lanseeraukseen, luotiin siellä vielä kolmas uusi tulokas – mehukas kalaburger.

- Jo pelkkien tuhtiburgerien koemaistamisien jälkeen teki mieli kehittää jotain kevyempää, kertoo Jussi.

- Päädyttiin kokonaisuuteen, jossa on paikallisen Meri-Lapin Savuherkkujen toimittamaa suomalaisesta kirjolohesta tehtyä lämminsavulohta. Kyseessä on lämmin sämpylä kylmätäytteellä. Sopivan raikas ja maukas.

Kuinka monta kokeilua ja versiota tarvittiin, että oikea kokonaisuus saatiin kasaan?

- Kalaburgerin kohdalla se vaati noin kymmenen testausta, mutta juustohampurilaisen ja tuhtiburgerin sävelet olivat etukäteen melko selvät. Kaikista saa totta kai tulla antamaan palautetta, toteaa Jussi.

Burgerin ristiäiset

Kolme uutta tuotetta reilun viikon sisällä, kolmeen erilaiseen tarpeeseen. Ei paha.

- Ei todellakaan. Kalle on hyvä jätkä ja se heijastuu koko paikassa. Täällä on mukava meininki, kaikki tykkää olla täällä töissä ja asiakkaat käydä syömässä. Saamme keksiä uutta, kuunnella asiakkaita ja kehittää tuotteita. Kalle kun vielä oikeasti kuuntelee. Pakkohan sen on, jos sille keskellä yötä soittelee, nauraa Jussi.

Kalle’s Burgerin keittiövastaava, Jussi Tainio, arvostaa sitä, että Kalle kannustaa työntekijöitä kehittämään ja keksimään uusia, paikallisille sopivia tuotteita.

Nyt vielä viimeinen silaus: tuotteille pitäisi keksiä nimet.

- Eikö se juustoburgeri ole juustoburgeri. Ei kai siihen muuta tarvita, sanoo Kalle.

Entä isoon nälkään tarkoitettu hampurilainen?

- Jättiburgeri? Tuhtiburgeri? Iso Kalle? ehdottaa Jussi.

- Joo, nämä on hyviä. Katotaan kuitenkin, mitä kemiläiset sanovat, toteaa Kalle.

Eli moro siellä ruudun toisella puolella. Mitä mieltä olet, millä nimellä uutta järeää burgeria pitäisi kutsua? Käy äänestämässä nimeä ruokapaikan uudelle tulokkaalle Kalle’s Burgerin Facebook sivuilla. Tässä suora linkki äänestykseen: Tuhtiburger vai Iso Kalle?