Kemi on hieno kaupunki, josta on pidettävä huolta

Vasemmistoliiton uudet nuoret naisehdokkaat haluavat panostaa nuoriin ja lapsiin, samoin aiemminkin ehdokkaana ollut konkari.

- Kemissä on mahtavaa se, että täällä ihan oikeasti on ihmisiä, jotka jaksavat hymyssä suin painaa raskasta työtä meidän kaikkien eduksi, iloitsee 20-vuotias Kaisa Kari, joka on toistaiseksi nuorin Kemin Vasemmistoliiton ehdokas kevään 2017 kuntavaaleissa.

- Kulttuurielämä on vilkasta ja matkailijoille kehitetään koko ajan uutta. Kemissä voi opiskella, harrastaa ja liikkua. Ja kaunis luonto on aivan kivenheiton päässä, mainostoimistossa ja tapahtumatuottajana työskentelevä, musiikkia ja joogaa harrastava media-assistentti muistuttaa.

Myös 24-vuotias lääketeknikko, sairaanhoitajaksi Kemissä opiskeleva Tiina Molkoselkä painottaa, että Kemi on huomattavasti mainettaan parempi kaupunki.

Vasemmistoliiton ehdokashaku ensi kevään kuntavaaleihin on käynnissä. Tiina Molkoselkä (vas.), Ari Mäläskä ja Kaisa Kari toivovat Kemin Vasemmistoliiton ehdokaslistalle seurakseen lisää niin uusia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita ehdokkaita kuin kuntapolitiikan konkareitakin.

- Paluumuuttajana sanoisin, että erityisen hyvää on palveluiden saatavuus ja lyhyet välimatkat. Kemin ehdoton vahvuus on talvi ja matkailun tuoma jatkuva kehitys.

Tiina toimii tällä hetkellä Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKOn hallituksessa ja ensi vuonna myös opiskelijakunnan edustajiston puheenjohtajana. Nainen on myös Sairaanhoitajaliiton opiskelijafoorumin jäsen. Kaisa on puolestaan ehtinyt nousta nopeaan tahtiin Vasemmistoliiton Kemin kunnallistoimikuntaan ja puolueen Lapin piirihallitukseen.

Yhteisöllisyys ja kiireetön elämäntyyli

Vasemmistoliiton nuorten naisehdokkaiden joukkoon lukeutuvan Tiinan mielestä kaupungin etuja ovat myös yhteisöllisyyden tunne ja kiireetön elämäntyyli.

- Kaupungin imagoa nuorten ja nuorten aikuisten silmissä tulisi nostaa, niin että kunta houkuttelisi nuoria jäämään ja työllistymään tänne.

Kaisa on samaa mieltä.

- Nyt täytyy panostaa lapsiin ja nuoriin. Koulut ovat vanhoja ja useat korjauksen tarpeessa. Ryhmäkokoja ei saa kasvattaa, vaan niitä olisi syytä jopa pienentää. Tällä hetkellä jokaisen kaupungin rahat ovat vähissä, joten sitä suuremmalla syyllä ne vähäisetkin täytyy kohdistaa mahdollisimman hyvin tulevaisuuteen, eli lapsiin ja nuoriin. Meillä on hieno kaupunki, josta on pidettävä huolta, jotta tulevatkin sukupolvet voisivat elää täällä onnellisina.

Vasemmistoliiton arvot kolahtivat

Tiina sanoo, että kuntavaaliehdokkaaksi asettuminen on hänelle pitkäaikaisen haaveen ja onnekkaan sattuman yhteentörmäys.

- Puoluetta miettiessä ja puolueiden periaatteisiin tutustuessa, vasemmistoliiton aatteet vastasivat eniten pohdintojani oikeasta ja väärästä.

Myös Kaisa on kokenut, että Vasemmistoliiton arvot vastaavat parhaiten hänen omia arvojaan.

- Minusta jokaisesta ihmisestä on pidettävä tasapuolisesti huolta. Äänestäjiä haluaisin muistuttaa siitä, että jokaisella äänellä on merkitys. Kenenkään ääni ei saa jäädä kuulumattomiin, joten äänestäminen omien arvojensa mukaisesti on hyvin tärkeää.

Hyvät palvelut kokoonsa nähden

Luonnollisesti Vasemmistoliiton ehdokkaiden joukossa on myös nykyisiä valtuutettuja ja aiemmin ehdokkaina olleita. Takajärvellä asuva 52-vuotias korjausrakentaja Ari Mäläskän luottamustoimiin lukeutuvat ammattiosaston puheenjohtajuus, lautamiehen tehtävät ja teollisuuskylän hallituksen jäsenyys.

- Kemi on rauhallinen ja hyvä paikka asua ja meillä on hyvät palvelut tämän kokoiseksi kaupungiksi. Eniten olen huolissani kouluverkon uudistamisesta. Ryhmäkoot uhkaavat paisua ja etenkin pienten lasten koulumatkat pitenevät kohtuuttomasti. Esimerkiksi Takajärvelle olisi ehdottomasti saatava uusi koulurakennus.

Vähäosaisten ja pienen ihmisen asialla oleva Mäläskäkin muistuttaa, että suuret ryhmäkoot voivat aiheuttaa oppimisvaikeuksia, jopa häiriökäyttäytymistä.

- Jos tulen valituksi valtuustoon, aion vastustaa kouluverkoston kohtuutonta supistamista ja palveluiden karsimista. Myös vanhusten hoivapalveluiden resursseja olisi lisättävä, jotta varmistamme jokaiselle ihmisarvoisen vanhuuden.

Ehdokaslistalla on vielä tilaa

Vasemmistoliiton uudistuvaan ehdokasjoukkoon mahtuu vielä hyvin mukaan. Helpoiten ehdokkaaksi ilmoittautuminen käy piipahtamalla Kemin Vasemmistoliiton toimistolla (Nahkurinkatu 5). Konttori on avoinna keskiviikkoisin klo 14-19 ja torstaisin klo 10-15. Toimistolle voi myös soittaa numeroon 040-5565 326.

- Nyt jos koskaan on aika vaikuttaa muuttuvaan yhteiskuntaan. Päättäjiksi tarvitaan myös nuoria, jotka tuovat uutta näkökulmaa konkareiden tietotaidon lisäksi, Kaisa ja Tiina houkuttelevat.

- Ja äänestämällä päätät, kuka ajaa myös sinua koskevia asioita, Ari lisää.