Uutta teknologiaa - Uusia mahdollisuuksia

Miettiikö nuoresi mihin hakea peruskoulun jälkeen? Oletko itse miettinyt alan vaihtoa? Ammattiopisto Lappiassa on viisi vahvaa koulutusalaa, joilta löytyy koulutusvaihtoehdot 40:lle eri alalle. Kaksoistutkinto onnistuu kaikilla aloilla ja opiskelija voi suorittaa myös opintoja Lapin AMK:ssa, jonne hän voi hakea jatko-opintoihin ilman pääsykoetta. Tekniikan alalla voit opiskella esimerkiksi teknistä suunnittelua.

Mitä opiskelee suunnitteluassistentti? Mitä on koulutus, jota saa vain Torniossa Jyväskylän pohjoispuolella?

Ammattiopisto Lappian tekniikan alalla Torniossa voi opiskella teknisen suunnittelun perustutkintoa, josta valmistuu suunnitteluassistentiksi. Alan opettajat Kirsi Kirjakainen ja Jouko Raappana kertovat, että ala on perinteinen tekniikan koulutus, josta aiemmin valmistuneet työllistyivät pääosin rakennuspiirtäjän työtehtäviin. Nykyaikainen tekninen suunnittelu on jo ottanut huikean digiloikan ja työ on jotakin ihan muuta. Rakennusten piirtäminen on edelleen tärkeä osa työtä, mutta uusi teknologia, 3D-suunnittelu ja -mallintaminen on räjähdysmäisesti laajentanut suunnittelualaa ammatin tehtäväsisältöä ja työllistymismahdollisuuksia. Nyt suunnitellaan koneita, laitteita, rakenteita ja rakennuksia, joita tutkitaan näytöllä sisältä ja ulkoa kolmiulotteisesti, valitaan ja vaihdetaan materiaaleja.

- Esimerkki huikeasta digitalisaation hyödyntämisestä on suunnitteluohjelma, jolla suunniteltava talo voidaan sijoittaa karttapalvelusta tai valokuvasta saatavalle tontille. Talo voidaan esitellä kesä- ja talviolosuhteissa, tiettyyn kellonaikaan, kertoo opettaja Jouko Raappana.

Suunnitteluassistentti
Opiskelijat Katja Leskelä ja Minna Mäki mallintavat grillikatosta opettaja Kirsi Kirjakaisen ohjauksessa.


- 3D-teknologian mallintaminen ja tulostaminen laajenee entistä yksilöllisempään ja tarkempaan suunnitteluun asiakkaan näkökulmasta. Kolmiulotteiset suunnitelmat ovat kaikkien ymmärrettävissä, ei tarvitse osata lukea piirustuksia, kun voi kuvasta nähdä miten esimerkiksi suunniteltu ovi aukeaa, miten paljon se vaatii tilaa ja miltä suunniteltu kohde näyttää oikeasti, tarkentaa Kirsi Kirjakainen.


Teknologia laajenee ja mullistaa vaikkapa tavallisten koneen tai auton varaosien valmistamisen ja tuottamisen tulostamalla metallista tai mistä vain sulattamalla ja pursottamalla työstettävistä materiaaleista. 3D-tulostuksen myötä yleistyvässä lähivalmistuksessa esimerkiksi varaosat, yksilölliset tuotteet ja lyhyet sarjat voidaan tulostaa suoraan kaupassa, jolloin logistiikkaketju lyhenee huomattavasti ja merkittävä osa työstä palautuu halpatuotantomaista takaisin Suomeen.

Suunnitteluassistentti
Opiskelijat Eemeli Pulska ja Minna Mäki tulostavat 3D-tulostimella auton lämmittimen ritilää.


- Käytännön esimerkkinä laitetoimittaja esitteli oppilaitokseen hankituilla suunnitteluohjelmilla ja 3D-tulostimilla valmistetut omat yksilölliset silmälasikehyksensä.

Opettajat kertovat, että suunnitteluassistentit työllistyvät edelleen kaupunkien ja kuntien sekä valtion suunnitteluorganisaatioihin tai yrityselämään arkkitehti-, rakennus-, LVI-, sähkö- ja konealan piirustuksia ja julkaisuja tuottavissa ja käyttävissä yrityksissä tai itsenäisenä yrittäjänä. 3D-suunnittelu ja – tulostaminen on kasvava ala, jota tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa yhä enemmän uusilla aloilla mm. hyvinvointialoilla, lääketieteessä ja kirurgiassa, joissa lääkärit edelleenkin leikkaavat ja hoitavat, mutta proteesien, implanttien ja muiden apuvälineiden suunnittelun ja mallintamisen tekee vaikkapa juuri suunnitteluassistentti.

Katso lisätietoja hakemisesta.