Kemistä Kanadaan kansainväliseen kokin oppiin

Yhä useampi opiskelija haluaa lähteä ulkomaille vaihtoon tai työssäoppimaan. Ammattiopisto Lappian opintokoordinaattori Marja-Liisa Tyystälä kannustaa kansainvälisyyteen ja mahdollistaa opiskelijoiden vaihtohaaveet.

- Kansainvälistyminen on olennainen osa ammatillista koulutusta. Siinä, missä ennen opiskelu- ja työssäkäyntialueena nähtiin Lappi ja muu Suomi, on nykyään mahdollista mennä työssäoppimaan melkeinpä minne päin tahansa maailmaa, kuvailee Lappiassa kansainvälisyysasioita hoitava Marja-Liisa Tyystälä.

- Haluamme mahdollistaa, valmentaa ja kannustaa oppilaitoksemme kaikkien alojen opiskelijoita kansainvälistymään joko omissa oppimisympäristöissä vierailevien kansainvälisten opettajien johdolla tai ulkomaille suuntautuvilla työssäoppimisjaksoilla.

Lappia on tehnyt jo yli kymmenen vuoden ajan yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa Euroopassa. Kumppanuusmaita ovat mm. Saksa, Espanja, Hollanti, Ranska, Englanti, Puola, Viro ja tietenkin Ruotsi. Opetushallituksen tukemissa verkostoissa yhteistyö on laajentunut myös Venäjälle ja Kanadaan. Tästä esimerkkinä verkostoyhteistyö toi viime marraskuussa kanadalaiset keittiömestarit Gaetan Tessierin ja Abdallah Rhazouanin Lappiaan, jossa he opettivat catering alan opiskelijoita quebeciläisen keittiön saloihin.

Keittiömestarit Gaetan Tessier, Abdallah Rhazouanin, Lappian kokkiopettaja Hannu Laurila ja Jesse Ylimikkotervo (oikealla) opiskelijakavereiden kanssa olivat tyytyväisiä Kanadalaisen ruoan päivä -tapahtumaan.

- Tämä on ensimmäinen kertani Suomessa, mutta uskallan rehellisesti sanoa, että minulla on ollut ilo työskennellä opiskelijoiden kanssa ja opettaa heitä, sanoo Rhazouani.

- Opiskelijat tekevät kovasti töitä ja he haluavat oikeasti oppia, mikä on erittäin tärkeää.

Keittiömestari Tessier on Suomessa toista kertaa ja toivoo, että asiantuntijavaihdot Kanadasta Suomeen jatkuvat myös tulevaisuudessa.

- Minusta on aivan mahtavaa, että pääsemme tämän yhteistyön kautta opettamaan ja työskentelemään opiskelijoiden kanssa ja tapaamaan henkilökuntaa suomalaisissa oppilaitoksissa. Myös se, että Suomesta tulee meille pidemmäksi aikaa opiskelijoita työssäoppimaan, on erittäin tärkeää.

Kotaravintola Pränni oli somistettu teemapäivänä kanadalaisittain vaahteran lehdillä. Kotaravintolassa kokkiopiskelijat harjoittelevat ruoan valmistusta avotulella.

Tyystälä painottaakin, että tällaiset asiantuntijavaihdot ovat kullanarvoisia, sillä ne tuovat uutta kansainvälistä näkökulmaa suoraan opiskelijoille, mutta myös opettajat saavat uusia vaikutteita, mikä näkyy oman oppilaitoksen opetuksessa.

- Kaikki opiskelijat eivät halua tai heitä ei kiinnosta lähteä ulkomaille, mutta kaikilla on halu oppia erilaisten kulttuurien tarjontaa ja nämä asiantuntija- ja opiskelijavaihdot mahdollistavat kotikansainvälistymisen omassa oppilaitoksessa. Ammatillisen osaamisen ohella myös kieli- ja kulttuuriosaaminen käytännössä karttuu huimasti. Tämä hyödyttää myös Lapin työelämää, joka tarvitsee kansainvälisiä ammattiosaajia.

Ylös, ulos ja ulkomaille

Kokkiopiskelija Jesse Ylimikkotervo on kolmannen vuoden catering alan opiskelija Ammattiopisto Lappiassa. Hän halusi lähteä ulkomaille vaihtoon työssäoppimaan toisenlaisessa kulttuurissa. Lähtö Atlantin yli Kanadaan on tammikuun lopulla. Ennen lähtöä hän sai esimakua keittiömestari Tessierin opetuksista, mikä helpotti lähtöä Kanadaan.

- Kun tapaamme opiskelijat, he ymmärtävät, ettemme me niin erilaisia olekaan. Kanadassa mekin elämme pohjoisessa ilmastossa ja ruoka-aineet ovat hyvin samanlaisia. Kulttuurissa on toki eri vivahteita. Monille jo Atlantin ylitys on kokemus itsessään, kuvaa Tessier.

Kanadalaisessa ja suomalaisessa keittiössä käytetään paljon samoja raaka-aineita mm. sianliha on perusraaka-aine.

Marja-Liisa Tyystälä kertoo, että Kanada-verkosto toimii aktiivisesti. Lappiasta on lähdössä kevään aikana myös merkonomi-, parturi-kampaaja-, hieroja- sekä maaseutuyrittäjä-opiskelijat eri puolille Kanadaa työssäoppimaan. Ammattiopisto Lappia on ainoa pohjoissuomalainen oppilaitos, joka on mukana Kanada-verkoston toiminnassa.

Kansainvälisistä työssäoppimisjaksoista halutaan paitsi ammatillisesti hyödyllisiä myös kokemuksellisesti rikkaita ja siksi yhteistyöoppilaitosten toimintaan perehdytään, kun oppilaitosverkostoja kootaan.

- Itsevarmuus säteilee opiskelijoista, kun he palaavat vaihdoiltaan takaisin koti-Suomeen.

He ovat huomanneet, että myös maailmalla pärjää. Ulkomailla ei kehity pelkästään ammatillinen osaaminen, vaan myös arkiosaamisen taidot toimia vieraassa maassa ja kulttuurissa.

Lappiassa on kansainvälistä toimintaa, yhteistyökohteita ja vaihtomahdollisuuksia kaikilla aloilla. Opiskelijat ovat yhä enemmän kiinnostuneita kansainvälisyyden tarjoamista mahdollisuuksista opintojensa aikana. Kaikkien kiinnostuneiden tavoitteet, toiveet ja valmiudet kartoitetaan ja otetaan huomioon opiskelijakohtaisesti kansainvälisyysjaksoa suunniteltaessa.

- Kansainvälisyys on tärkeä osa oppilaitoksemme toimintaa ja niitä mahdollisuuksia, joita tarjoamme opiskelijoillemme, painottaa Tyystälä.