Lappian Suomi 100 -konsertti syntyi yhteistyöllä

Merilappilaiset osasivat odottaa jokakeväistä tapahtumaa Ammattiopisto Lappian musiikkitalon salissa. Tänä vuonna esitettävä konsertti syntyi lähes täysin opiskelijoiden voimin.

Lappian musiikkitalon näyttämöllä on täysi kuhina päällä. Laulajat availevat ääniään ja rumpalit testaavat äänentoistoa rytmikkäillä iskuilla. Tekniikkamiehet vetävät kaapeleita ja suuntaavat valonheittimiä lavan suuntaan.

Muusikko-opiskelijat ovat valmiina suuren yleisön eteen.

Konsertti on katsaus suomalaisen kevyenmusiikin historiaan, rillumareista suomirokkiin. Suurproduktio työllistää yli sata Lappian eri osaamisalojen opiskelijaa. Opiskelijat osallistuvat tapahtuman jokaiseen työvaiheeseen aina laulajavalinnoista ja ohjelmiston suunnittelusta puvustukseen, maskeeraukseen, ääni- ja valosuunnitteluun sekä itse toteutukseen. Jopa vartiointi ja lipunmyynti hoidetaan omien opiskelijoiden voimin, samoin väliajan tarjoilu.

Tekemällä oppii parhaiten

Äänikaapelin esitinausta salin perällä tekevät Eetu Mäki sekä Roope Lumpus ovat tyytyväisiä siihen, että pääsevät opiskelun ohessa opettelemaan asioita myös käytännössä. Eetu toimi viime kevään tuotannossa kameramiehenä, tänä vuonna hän vastaa muun muassa broadcast-tarkkaamon rakentamisesta. Roope on ollut vastuussa live-lähetyksen sujumisesta.

- Kevyet paineet siinä tietysti oli, mutta kaikki sujui hyvin, Roope myöntää.

Eetu Mäki ja Roope Lumpus valmistuvat keväällä media-assistentiksi. Eetu suorittaa produktiossa työharjoittelua.

Musiikkiteknologian opiskelija Kasper Parkkinen puolestaan vastasi tänä vuonna äänentoistosta. Myös hän on vakuuttunut siitä, että tekemällä oppii parhaiten.

- Tämä on ehdottomasti sitä, mitä haluan jatkossakin tehdä. Viihdyn näissä hommissa todella hyvin.

Monialaisuus on Lappian valtti

Konsertin stemmalaulajien 80-luvun henkiset puvut ovat Riikka Kilpeläisen käsialaa. Vaatetusartesaanilinjalla opiskeleva Riikka työskentelee koulun produktiossa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Koulun produktion lisäksi hän on saanut työkokemusta lyhytelokuvan puvustamisesta sekä kesätyöstä Peräpohjolan markkinoiden puvustajana.

- Tässä saa hyvää kokemusta monenlaisia töitä silmällä pitäen, Riikka uskoo.

Kasper Parkkisella ei mene sormi suuhun äänipöydän nappuloiden kanssa.

Konsertin solisti sekä oppilastuottaja Eveliina Halme työskentelee produktiossa omaan opinnäytekonserttiin valmistautumisen ohella. Töitä on paljon, mutta Eveliina ei valita.

- Olen saanut tehdä todella monenlaisia hommia viestinnästä ja aikatauluttamisesta lähtien. Vaikeinta on ollut saada biisit järjestykseen, mutta nyt aletaan olla voiton puolella.

Ennen varsinaisia yleisönäytöksiä konsertin näkevät sadat yläkoululaiset Meri-Lapin alueelta. Vastaava tuottaja Jussi Leipälä on ylpeä voidessaan näyttää koululaisille, mitä Lappiassa osataan.

- Meillä pääsee opiskelemaan todella monialaisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Muualla Suomessa tällaisesta voi vain haaveilla.