Joulukukka kruunaa joulun

Joulukuun puolessa välissä on viimeistään lupa kaivaa joulukoristeet kaapista ja asetella jouluvalot ikkunaan. Koti alkaa henkiä joulun tunnelmaa, mutta lopullinen silaus saadaan vasta jouluisten kukkien myötä.

- Joulukukkia voi hankkia jo varhaisessa vaiheessa, kunhan niitä hoitaa oikein. Esimerkiksi amaryllista kannattaa säilyttää viileässä, että sen varsi ei ala kuikuilemaan kohti kattoa, intohimoinen kotifloristi Aira Vuokila kertoo.

Amarylliksen lisäksi perinteisiä joulukukkia ovat hyasintti ja joulutähti. Näitä kolmea lajiketta meneekin huomattavasti eniten, mutta myös uudet lajikkeet kiinnostavat.

Viime vuoden uutuutena tullut vaha-amaryllis on saanut seuralaisen vahahyasintista. Ne ovat helppohoitoisia, sillä ne eivät vaadi suojaruukkua eivätkä lainkaan kastelua.

- Tämän vuoden hitti ovat koristellut kukat, ja niistä ehdoton suosikki on glitteri. Meiltä löytyy tulilatvaa, ruusubegoniaa ja krysanteemia glitterillä. Sitten löytyy värjättyjä ja helminauhalla koristeltuja mehitähtiä, kertoo Camilla Vuokila, joka Airan kanssa huolehtii Tampereen Säästö-Texin kukkaosastosta.

Käsittely ei vahingoita kukkaa, vaan kasvin jatkaessa kasvua väri häviää ja siitä tulee ihan tavallinen viherkasvi.

Aira muistuttaakin:

- Ihmiset mieltävät, että joulukukat ovat kertakäyttöisiä, vaikka hirmu moni niistä on monivuotinen. Joulutähti kasvaa viherkasvina ympäri vuoden. Trooppisissa olosuhteissa se kasvaa jopa isoksi puuksi.

Jouluasetelmat saapuvat hyllyille jouluviikolla.

Yksi kotioloissa viihtyvä kasvi on huonekuusi. Niitä näkee nykyisin paljon sisustuslehdissä. Huonekuusen hyviä puolia on, että se kostuttaa talvella kuivaa huoneilmaa, eikä se tiputa neulasia sisätiloissa.

Myös ulos on omat havukasvinsa.

- Paljon näkee hankittavan sypressejä portaikoille. Havukasvit mielletään jouluiseksi. Meiltä löytyy myös runsaita havupalloja, joihin voi ripustaa vaikkapa valot luomaan tunnelmaa, Camilla vinkkaa.

Tampereen Säästö-Texistä haetaan paljon kukkia helpon saatavuuden vuoksi. Liike on auki lähes aina, joten siellä kipaisee nopeasti ostoksilla kukkainspiraation iskiessä tai kyläreissulle mentäessä.

- Kukkien mukana tulee usein hoito-ohjeet, joten se on kätevä tuliainen. Jos ohjetta ei ole, tulisi muistaa, että pimeällä kaudella kannattaa kasveja kastella niukasti. Hyvä kastelumäärä on talvella kahden viikon välein, Camilla muistuttaa, ja jatkaa

- Kukkien kuljetukseen on suojaavia lämpöpusseja. Niitä kannattaa käyttää näin talvella, jolloin ei pääse syntymään ikäviä yllätyksiä. Pussi on kestävä ja uudelleen suljettava, eli sen voi ottaa mukaan aina kukkia hakiessa.